Ștefan Zweig este un scriitor austriac care se va bucura de o celebritate extraordinară pe care o va câștiga cu romanele sale istorice. Se naște în Austria unor veacuri teribile, pline de revolte și reușește să cucerească audiența cu fel și fel de tratate și articole istorice, care vor fi aspru criticate la acea vreme. Ultimii ani din viață și-i petrece în exil, fiind un opozant fățiș al dictaturii naziste. O vreme se stabilește la New York și apoi are o scurtă ședere la Londra, aici unde creează cele mai importante opere alea sale.
Scrie cu patos despre mai multe personalități istorice, iar publicul va fi atras în acest carusel plin de emoții și evenimente contradictorii.
Lucrarea de față este una dintre cele mai căutate scrieri din palmaresul austriacului de geniu. Suntem la mijlocul secolului al XIV-lea, când Jean Calvin conduce cu mână de fier Geneva, iar măsurile sale sunt temeinice și universal cunoscute. El însuși, prigonit de Biserica Catolică, reușește să instituie o doctrină periculoasă, care va semăna frica pe tot teritoriul englez și nu numai.
Calvin ordonă arderea pe rug a lui Miguel Servet, condamnat pentru erezie, iar de aici înainte regimul său dictatorial capătă putere, dar iscă și revolte, născând astfel oponenți. Un singur om are curajul să-l înfrângă pe Calvin, unui singur om nu îi este frică de acesta. Sebastian Castellio este un ins curajos, dacă are forța să se opună ordinelor și să-l atace pe cel mai temut om al acelor veacuri. De aici înainte, politica și religia nu mai pot fi diferențiate, iar regimul instituit de Jean Calvin ar putea suferi prima înfrângere grandioasă. Cartea lui Zweig este fenomenală, plină de acțiune și ne poartă într-o lume îndepărtată. Suntem atrași între tenebre și dăm nas în nas cu fel și fel de personaje, care mai de care mai interesante. Ochiul critic al autorului ne poartă în vremuri stranii, în care frica guverna poporul, iar mulțimea urma reguli și dogme pe care nu aveau curajul să le conteste. Orice mic gest putea aduce o acuzație de erezie și, prin urmare, tăișul sabiei sau puterea flăcării mai aproape. Europa acelor veacuri era un teatru al rugurilor aprinse și al goanei după vrăjitoare.
Timpul parcă stă pe loc, iar regalitatea vremii caută să abolească orice urmă de revoltă. Calvin este la apogeul carierei sale politice, iar cel care i se opune cu atâta înverșunare nu are nimic de pierdut... poate doar viața. Lucrarea este antrenantă și ne emoționează pe alocuri, ne înspăimântă și ne determină să adorăm stilul narativ pe care îl adoptă autorul nostru genial. Va sta la baza unor filme de epocă și va fi tradusă în mai multe limbi străine. Cartea devine palpitantă de la un capitol la altul, iar pledoaria lui Zweig este cuceritoare. Pe site-ul nostru, careta poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Venus (2001), Univers (2004), Editura Meridiane (1997).