Ștefan Zweig se naște la Viena în iarna lui 1881 și este unul dintre cei mai citiți scriitori în limba germană. Opozant al regimului nazist, Zweig avea să își petreacă ultimii ani în exil. Se naște într-o familie de evrei, iar acest lucru îl va urmări întreaga viață. Zweig însuși avea să declare, la un moment dat, că se simte evreu din întâmplare.
Participă la cursurile Universității din Viena și, între timp, scrie în foiletonul gazetei Neue Freie Presse. Scrie poezii, articole și proză scurtă, dar este pasionat de istorie și știință. Călătorește mult și este adeptul unui stil de viață burghez. Ajunge în India și America, iar aceste experiențe își vor pune amprenta serios asupra notițelor sale devenite celebre mai târziu.
Nu ia parte la Primul Război Mondial fiind declarat inapt din punct de vedere fizic. Dorește totuși să își găsească un loc de muncă și, prin intervențiile unor amici, ocupă un post în Arhiva Militară. În timpul conflagrației își întărește convingerile pacifiste și devine un opozant fățiș al nazismului. Scrie mult în această perioadă, axându-se pe nuvele romanțate a căror acțiune se petrece pe fundalul războiului. Nuvela „Jucătorul de șah” este cea mai cunoscută operă a lui Zweig.
Cuprins de o depresie severă, scriitorul se sinucide în februarie 1942. Curios este că soția sa, Lotte, își ia viața odată cu el. Strania întâmplare a cutremurat societatea acelor vremuri, iar scrisoarea de adio a autorului a afundat mai tare misterul morții sale.
„Magellan” apare pentru prima dată în 1937 și este o biografie extraordinară. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții lui Zweig, dintre care amintim următoarele: Mondero (1992), Albatros (1987), Tineretului (1955).
În 1518, un exilat portughez, Magellan, reușește să îl convingă pe conducătorul regatului spaniol, Charles V, de existența unui pasaj secret ce leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Indian. Magellan pornește astfel într-o expediție periculoasă, dar se întoarce învingător.
De-a lungul călătoriei, eroul nostru are de înfruntat numeroase obstacole. Înfruntă foamea, frigul și bolile, dar reușește să își ducă planul la îndeplinire, forțând strâmtoarea care azi îi poartă numele. Cu o forță nemaiîntâlnită, un curaj aparte și multă ambiție, Magellan se întoarce pe țărmurile natale 3 ani mai târziu. Obosit, bolnav de friguri, dar fericit, eroul demonstrează că orice vis poate fi împlinit dacă crezi în el.
Zweig conturează extraordinar portretul personajului său genial. Cititorul face cunoștință cu un erou măreț care dovedește că un simplu om, a cărui existența este perisabilă, poate duce la îndeplinire un plan care părea imposibil. Un plan ce pare de neatins pentru orice muritor, este realizat impecabil de Magellan.
„Dă-mi o flotă și voi merge în jurul lumii!” i-a spus Magellan regelui înainte de a porni la drum.