Romanul “Misery” de Stephen King, a apărut în anul 1987, la editura americană Viking, fiind un alt roman celebru realizat de către marele Stephen King, un an mai târziu, romanul fiind premiat cu premiul “World Fantasy” pentru cel mai bun roman.
Povestea este una în care misterul, psihologia, literatura și detaliile medicale, sunt cele care primează și se împletesc armonios, rezultatul constând într-o poveste cu un puternic impact emoțional pentru cititori, King aducând în atenția tuturor un personaj literar, cunoscut pentru ciclul de romane “Misery”, care ajunge să supraviețuiască unei experiențe terifiante în preajma unei persoane bolnave psihic.
În România, romanul apare în anul 1995, la editura Nemira, din colecția Babel, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, alte ediții, fiind publicate în anii 2003, 2008 sau 2013, în format broșat.
Stephen Edwin King s-a născut la data de 21 septembrie 1947, în Portland, Maine, Statele Unite, fiind un foarte cunoscut scriitor american de romane în stilul thriller, horror, psihologic și științifico-fantastic.
Micul Stephen, crește în orășelul natal, Portland, fiind crescut de mama sa, după ce tatăl acestuia își abandonează familia când acesta avea doar doi ani, aceste aspecte marcându-l mai târziu în realizarea operelor.
După ce termină cursurile elementare în Durham și liceul la “Lisbon Falls”, din Maine, acesta se înscrie în anul 1966, la Universitatea din Maine, unde studiază limba engleză, iar, în decursul anilor de studenție, realizează o rubrică pentru gazeta studențească, denumită „King's Garbage Truck”, “Camionul de gunoi al lui King”, unde scrie diferite povești, având mare succes, acesta fiind punctul de începutul al unei cariere de succes.
După terminarea studiilor universitare, se dedică familiei, începând să scrie diverse povestiri, pe care le publică în reviste pentru bărbați. În acea perioadă, începe să scrie primul său roman “Carrie”, poveste pe care o abandonează la un moment dat, dar sub presiunea soției, este convins să o termine, impactul asupra presei și cititorilor, fiind unul impresionant.
Stephen King reprezintă cel mai mare scenarist, în ceea ce privește impactul pe care l-au avut filmele lui pe micile și marile ecrane, mare parte din ele făcând parte din top 50 cele mai bune filme făcute vreodată.
Printre cele mai importante opere ale autorului, putem aminti de “The Shinning”, 1977, “The dead zone”, 1979, “IT – Orașul bântuit”, 1986 sau “The Green Mile”, 1996.
Romanul “Misery” de Stephen King reprezintă un roman în care autorul pare să se destăinuie într-o oarecare măsură cititorului, vorbind despre provocările pe care cariera de scriitor le are, iar toate aceste destăinuiri sunt creionate de către Stephen King, prin intermediul unui personaj central, ce face toată acțiunea acestui roman senzațional.
Așadar, autorul unei serii siropoase denumită “Misery”, după eroina principală, Misery Chastain, Paul Sheldon, ajunge să scrie un nou titlu într-o zonă frumoasă de munte, acesta având mai multă inspirație aici, însă, după ce termină noua lui operă, are parte de un accident de mașină la întoarcerea spre casă, iar mașina acestuia este găsită de către o fostă infirmieră din zonă, pe nume Annie Wilkes.
Chiar dacă aceasta are grijă de Paul, oferindu-i acestuia medicamente pentru oprirea durerii și îi imobilizează picioarele afectate în accident, cu timpul Paul află că ea este o persoană cu multe probleme psihice, fiind obsedată de celebra lui operă Misery, operă pe care Paul o finalizase, după ce eroina principală, Misery, murise.
Annie îi citește acestuia noul manuscris, iar mai tîrziu îl silește pe Paul să îi idea foc, nefiind satisfăcută de acest roman și de limbajul indecent, iar pentru a nu se supăra pe el, aceasta îi propune să rescrie un nou roman în care să o readucă la viață pe Misery.
Așadar, acesta trece printr-o experiență terifiantă alături de Annie, care, pe de o parte îl silește să scrie ceva la comandă, însă îi și provoacă acestuia suferință, după ce acesta încearcă să o omoare, Annie tăindu-i laba piciorului sau injectându-i somnifere puternice.
Într-un final, cu ultimele puteri și dispunând de un plan foarte bine pus la punct, Paul reușește să o omoare pe Annie, fiind găsit de către o echipă de polițiști și ajutat să scape din acea casă a groazei.
Romanul a fost ecranizat în anul 1990, fiind regizat de către Rob Reiner și avându-i în rolurile principale pe actorii James Caan, în rolul lui Paul Sheldon sau pe Kathy Bates, în rolul psihopatei Annie Wilkes.