Maestru al romanelor de groază, Stephen King, avea să dea scenei culturale internaționale adevărate capodopere ale genului. Este de prisos să amintim că numeroase opere semnate de acesta au fost adaptate pentru filme, documentare ori alte materiale artistice și s-au bucurat de un succes răsunător.
„The shining” cunoaște lumina tiparului în 1977 și apare în Statele Unite, la editura Doubleday. Roman ficțional de groază, a făcut înconjurul lumii, iar povestea a fost adaptată pentru pelicula regizată de marele regizor Stanley Kubrick, cu Jack Nicholson în rolul principal.
Jack Torrance este un alcoolic notoriu care încercă din răsputeri să scape de viciul ce i-a distrus viața. Când își pierde slujba din pricina unor atacuri nervoase, realizează că trebuie să facă o schimbare. Hotărât, sfătuit de un tovarăș, Jack acceptă o slujbă la faimosul hotel Overlook. La scurt timp după ce se mută într-una din camerele destinate angajaților, Jack este prins într-un tumult de evenimente cel puțin ciudate. Danny, fiul cel mic al eroului nostru, este un copil special, înzestrat cu un dar aparte, care va reprezenta pionul principal în epopeea lui King.
Hotelul Overlook este un loc cunoscut, populat în timpul verii, iar, de departe, pare dominat de o atmosferă caldă, liniștită. În interior însă, în spatele ușilor închise, lucrurile stau însă altfel. Prezențe întunecate, spirite trezite la viață, secrete descoperite prea târziu, uși ce duc spre nicăieri și un aer apăsător, asta ascunde impresionanta clădire. Copleșit de noul loc de muncă și luptând cu dependența de alcool, Jack nu observă ce se petrece în jurul său. Wendi, soția sa, naivă și cu suflet bun, nu înțelege nevoile soțului, nici temperamentul fiului său.
Mai târziu, viața celor trei iese de pe făgașul normal, iar spirite malefice își fac apariția la orice pas. Jack își pierde mințile, afundându-se într-o nebunie cruntă, iar Danny este stăpânit de forțe oculte.
De aici înainte, acțiunea romanului se desfășoară galopant, personajele își pierd echilibrul, normalitatea dispare, iar lumea exterioară pare să se fi îndepărtat de familia Torrance. Nimeni nu îi caută la noua așezare, hotelul devine astfel un spațiu de captivitate pentru cei patru, iar imposibilitatea evadării devine o problemă reală.
King reușește să rămână fidel stilului care l-a consacrat, zugrăvind și de această dată o lume paralele, dominată de groază și întru totul ficțională. Cititorii vor fi impresionați de romanul lui King, absorbiți de gravitatea evenimentelor, îngroziți de atmosfera apăsătoare și curioși să cunoască deznodământul acestui carusel al groazei. În anticariatul nostru pot fi găsite mai multe ediții ale cărții, dintre care amintim: Nemira (2008), Nemira (1993).