Seria de romane din ciclul “Turnul întunecat”, “The dark tower”, în limba engleză, de Stephen King, a apărut în anul 1982, la editura americană Donald M. Grant, Publisher, primul volum al seriei de opt titluri, fiind intitulat “Pistolarul”, pentru ca cinci ani mai târziu, în anul 1987, să apară “Alegerea celor trei”, apoi în anul 1991, King să publice un alt volum “Ținuturile pustii”, urmat de “Vrăjitorul și globul de cristal”, 1997, “Lupii din Calla”, 2003, “Cântecul lui Susannah”, 2004, “Turnul întunecat”, în același an și “Vântul prin gaura cheii”, 2012.
Lucrarea acestuia este considerată a fi o “magnus opus”, anume o operă de referință, cu care acesta se remarcă și devine un autor complex, aici King vorbind în mare parte despre un personaj marcant, care face o călătorie pentru a îndeplini o misiune imposibilă, însă caracterul acestuia și trecutul dureros îi conferă un statut de erou complex ce călătorește între mai multe lumi.
În România, romanele apar din anul 2009, succedându-se până în anul 2019, când apare ultimul volum al operei, toate aceste volume broșate, fiind publicate de editura Nemira, singura editură care publică seria în limba română.
Stephen Edwin King s-a născut la data de 21 septembrie 1947, în Portland, Maine, Statele Unite, fiind un cunoscut scriitor american de romane psihologice sau de mister, ori thriller, unul dintre cei mai celebrii scriitori contemporani, cărțile acestuia fiind foarte apreciate în toată lumea și ecranizate în mod regulat.
După ce termină cursurile elementare în Durham și liceul la “Lisbon Falls”, din Maine, acesta se înscrie în anul 1966, la Universitatea din Maine, unde studiază limba engleză, iar, în decursul în studenție, realizează o rubrică pentru gazeta studențească, denumită „King's Garbage Truck”, “Camionul de gunoi al lui King”, unde scrie diferite povești de suspans cu priză la public.
După terminarea studiilor universitare, se dedică familiei, începând să scrie diverse povestiri, pe care le publică în reviste pentru bărbați.
Stephen King reprezintă cel mai mare scenarist, în ceea ce privește impactul pe care l-au avut filmele lui pe micile și marile ecrane, mare parte din ele făcând parte din top 50 cele mai bune filme făcute vreodată, fiind unul dintre cei mai apreciați scenariști din industria filmului.
Printre cele mai importante opere ale autorului, putem aminti de “The Shinning”, 1977, “The dead zone”, 1979, “IT – Orașul bântuit”, 1986 sau “The Green Mile”, 1996.
Seria de romane din ciclul “Turnul întunecat” de Stephen King reprezintă o serie ce concurează într-o oarecare măsură cu seria celebră scrisă de Tolkien, “Stăpânul inelelor”, aici fiind vorba despre o poveste științifico-fantastică, în care realitatea pare să aibă alte valențe, astfel că personajul principal Roland Deschain, un ultim pușcaș marin ce trăiește în Lumea de Mijloc, ajunge să treacă printr-o călătorie fabuloasă și pe muchie de cuțit pentru găsirea unui turn denumit “Turnul întunecat”.
Acest aventurier, realizează o călătorie pentru a proteja turnul care pare să fie un important punct de deținere a lumilor din spațiu și timp, atfel că Roland este cel care împiedică o forță malefică să distrugă acest turn prin folosirea unei tehnologii antice.
Personajul principal, trece așadar prin mai multe aventuri, acesta încercând să dea de urma Omului Negru pe parcursul volumelor, astfel că autorul dezvăluie lent mai multe informații legate de celelalte lumi și despre impedimentele cu care eroul se confruntă.
Pe lângă toată această călătorie marcantă și îndreptată într-o singură direcție precisă, opera propune și alte interacțiuni și relații între personaje, care par a fi atât de realiste încât nu te transferă în atmosfera științifico-fantastică creată de autor.
Pe de altă parte, personajele au capacitatea de a trece telepatic în mintea altor personaje, având parte de multe daruri și abilități supranaturale.
Finalul, prezent în ultimul volum al seriei, numerotat de autor 4.5, aduce mai multe povestiri developate mai intens cititorului, câteva aduceri aminte, care par să scoată la iveală detalii importante, detalii care schimbă percepția legată de pistolar, de lumi sau de inamicii care se perindă pe parcursul vastei opere.
Romanul a fost ecranizat de două ori de-a lungul timpului, atât în anul 2017, cât și în anul 2020, varianta din 2017 fiind regizată de Nikolaj Arcel și avându-i în prim plan pe actorii Idris Elba, în rolul lui Roland sau pe Matthew McConaughey, în rolul lui Walter.