Despre Stephen W. Hawking
Cosmologul britanic Stephen William Hawking s-a nascut in Anglia pe 8 ianuarie 1942, la trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Este cunoscut mai ales pentru teoriile sale legate de mecanica gaurilor negre, gravitatie si relativitate. Geniul sau a fost comparat cu Albert Eistein si cu Isaac Newton.
La 21 de ani, dupa ce a observat o slabiciune a muschilor, a fost diagnosticat cu o afectiune neuronala motorie, cunoscuta ca boala Lou Gehrig sau scleroza laterala amiotrofica (ALS). I s-au dat maxim doi ani de trait, iar finalizarea doctoratului nu parea probabila. Totusi, Hawking a sfidat sansele; a obtinut doctoratul si a continuat sa lucreze in ciuda agravarii continue a bolii sale. In urma raspindirii bolii sale, Hawking a devenit mai putin mobil si a inceput sa foloseasca un scaun cu rotile.
Vorbirea a devenit mai dificila si, in 1985, o traheotomie de urgenta a provocat pierderea totala a vorbirii sale. Un dispozitiv generator de vorbire construit la Cambridge, combinat cu un program software, a servit ca voce electronica, permitand lui Hawking sa-si selecteze cuvintele miscand muschii din obraz. Chiar inainte de a fi diagnosticat, Hawking a cunoscut-o pe Jane Wilde, iar cei doi s-au casatorit in 1965. Cuplul a avut trei copii. Hawking s-a recasatorit in 1995, dar a divortat in 2006.
Cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica au fost principalele domenii de cercetare. Lucrand cu colegul cosmolog Roger Penrose, a demonstrat ca teoria relativitatii generale a lui Albert Einstein sugereaza ca spatiul și timpul au inceput la nasterea universului si se incheie in gauri negre, ceea ce implica faptul ca teoria lui Einstein si teoria cuantica trebuie unite. Folosind cele doua teorii impreuna, Hawking a mai stabilit ca gaurile negre nu sunt total intunecate, ci emit in schimb radiatii. El a prezis ca, in urma Big Bang-ului, s-au creat gauri negre la fel de mici ca protonii.
In 2014, Hawking si-a revizuit teoria, scriind chiar ca nu exista gauri negre. Cel putin, nu in modul în care cosmologii le inteleg in mod traditional. Teoria sa a inlaturat existenta unui "orizont de eveniment", punctul in care nimic nu poate scapa. In schimb, el a propus sa existe un "orizont aparent” care sa se modifice in functie de modificarile cuantice din gaura neagra. Dar teoria ramane controversata. Tot in 2014 a fost lansat un film bazat pe viata lui Hawking. Numit Theory of Everything. Acesta a atras laudele lui Hawking, care a spus ca l-a facut sa reflecte asupra propriei sale vieti. „Desi sunt sever handicapat, am avut succes in activitatea mea stiintifica”, a scris Hawking pe Facebook in noiembrie 2014. Hawking a sugerat, de asemenea, ca universul in sine nu are o granita, la fel ca Pamantul. Desi planeta este finita, se poate calatori in jurul ei (si prin univers) la infinit, nu se intalneste niciodata cu un zid care ar fi descris drept sfarsitul.
Hawking a fost si un scriitor popular. Prima sa carte, O scurta istorie a timpului (editia a 10-a aniversare: Bantam, 1998), publicata pentru prima data in 1988, a devenit un best seller international. In ea, Hawking isi propunea sa raspunda intrebarilor despre nasterea si moartea universului. Hawking a continuat sa scrie alte carti de non-fictiune destinate oamenilor care nu sunt de stiinta. Printre acestea se numara O mai scurta istorie a timpului (1988), Universul intr-o coaja de nuca (2001), Marele design (2010) si Pe umerii uriasilor. La 14 martie 2018, in locuinta sa din Cambridge, Stephen Hawking s-a stins din viata, la varsta de 76 de ani.