Filtre:
Edituri
 Litera(2)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
20092010
Limba
 Romana(2)
Coperti
 Brosate(2)
Colectii
 International Bestseller Saptamana Financiara(1)

Filtrează
Carti Stephen Weir
Ordonează
Stephen Weir - Cele mai proaste decizii din istorie -25% Vezi detalii Stephen Weir - Cele mai proaste decizii din istorie IN STOC Pret: 20,00Lei 15,00 Lei
Pagina: 1
Carti Stephen Weir
Despre Stephen Weir

Ofiter militar de rang inalt si diplomat neozeelandez, s-a distins prin cariera sa militara ocupand diverse pozitii de comanda si demonstrand curaj si competenta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A avut un rol esential in campaniile din Grecia, Africa de Nord si Italia, contribuind la dezvoltarea tacticilor de artilerie si conducand operatiuni militare importante. Dupa razboi, Weir a continuat sa serveasca in functii militare si diplomatice, inclusiv ca sef al statului major general si ambasador in Thailanda.

S-a nascut pe 5 octombrie 1904 la Sandymount, Peninsula Otago, fiind cel mai tanar dintre cei zece fii ai fermierului Cochrane Weir si ai sotiei sale, Allison McKay. A urmat scoala primara locala si liceul Otago Boys' High School, obtinand diploma de bacalaureat in 1921. Desi dorea o cariera militara, reducerile bugetare l-au impiedicat sa se alature fortelor armate. In schimb, in 1922 s-a mutat la Wellington, unde a lucrat in Departamentul de Taxe pe Timbre si s-a inrolat in Forta Teritoriala a Regimentului 6 de Cavalerie din Noua Zeelanda.

In anul 1925, datorita performantelor sale excelente ca elev cadet si soldat teritorial, Weir a fost acceptat la Academia Militara Regala Woolwich. Doi ani mai tarziu a fost comisionat ca sublocotenent in Artileria Regala a Noii Zeelande in. Dupa ce a fost atasat la unitati ale Regimentului Regal de Artilerie din Regatul Unit, a revenit in Noua Zeelanda in 1928. A fost promovat la locotenent si a ocupat diverse posturi in Christchurch si Wellington, inclusiv lucrari de ajutor la Napier dupa cutremurul din 1931.

Weir a fost numit adjunct al Brigazii 1 de Artilerie de Campanie din Auckland in 1933 si promovat capitan in 1935. In 1936 s-a casatorit cu Betty Catherine Winthrop, avand trei fii. Dupa izbucnirea razboiului in 1939, Weir a fost implicat in formarea si instruirea regimentelor de artilerie, fiind promovat temporar maior si locotenent-colonel. A comandat Regimentul 6 de Artilerie de Campanie, demonstrand o determinare si competenta remarcabile.

In timpul campaniei din Grecia si in Africa de Nord, Weir a primit Ordinul Serviciului Distins (DSO) pentru curajul si abilitatile sale. In 1941, a fost promovat colonel si numit Comandant al Artileriei Regale a Noii Zeelande, iar in luna urmatoare, brigadier. A jucat un rol crucial in bataliile din El Alamein si in dezvoltarea tacticilor de bombardament. Dupa transferul in Italia, Weir a coordonat sprijinul de artilerie pentru asaltul peste raul Sangro si la Cassino, fiind decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (CBE). In 1944, a fost numit comandant temporar al Diviziei Noii Zeelande si apoi al Diviziei 46 Infanterie britanice.

A condus cu succes ofensiva peste raul Lamone si a fost decorat cu Crucea de Valoare de guvernul grec pentru serviciul sau in Grecia. Dupa incheierea razboiului, Divizia 46 a participat la repatrierea fortata a rusilor si cazacilor din Austria. Weir a impresionat superiorii britanici, fiind decorat cu Ordinul Baii (CB) si Legiunea de Merit a Statelor Unite. In 1946 a revenit in Noua Zeelanda, unde a ocupat diverse posturi, inclusiv comandant al Districtului Militar Sudic si sef al serviciului de aprovizionare. In 1955, Weir a fost numit sef al statului major general si promovat general-maior, supraveghind implicarea militara a Noii Zeelande in Asia de Sud-Est. A fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (KBE) in 1960 si a devenit consilier militar al guvernului. In 1961, a fost numit ambasador in Thailanda, sustinand trimiterea de trupe in Vietnamul de Sud.

Pe langa cariera sa militara, Stephen Weir a fost, de asemenea, autor si editor. El a lucrat pe trei continente si a colaborat cu scriitori de renume, precum laureatul Premiului Nobel pentru Literatura, australianul Patrick White, istoricul militar englez John Keegan si miliardarul George Soros. Aceasta activitate literara si editoriala a demonstrat inca o data versatilitatea si dedicarea lui Weir in diverse domenii. In 1969, Weir s-a retras definitiv la Tauranga, unde a murit la 24 septembrie. Weir a fost apreciat pentru determinarea, curajul si capacitatea de a inspira, fiind considerat unul dintre cei mai remarcabili ofiteri ai 2NZEF.

Opera: The Worst Decisions... Ever! (2017, Cele mai proaste decizii din istorie).
Cărți populare scrise de Stephen Weir: Cele mai proaste decizii din istorie

sus