Romanul “Profeția familiei Romanov”, “The Romanov Prophecy”, în limba engleză, de Steve Berry, a apărut în anul 2004, la editura americană Ballantine Books, fiind un roman plin de mister, ce vorbește despre un secret istoric legat de descendenții familiei Romanov, astfel că un avocat american, ajunge să cerceteze acest secret în Rusia post-comunistă, ducând o luptă pentru aflarea adevărului în ceea ce privește un eventual supraviețuitor al unui masacru ce a decimat familia în trecut.
Romanul intră pe teritoriul unor coordonate din trecutul istoric al Imperiului Rus, personajul principal, Miles Lord, fiind cel care duce o luptă marcantă pentru aflarea adevărului legat de existența unicului moștenitor, descendent al Marii Ducese Anastasia Nikolaevna și a lui Tsarevich Alexei, cel care avea să dețină puterea în Rusia, după ce forma de guvernământ revine la monarhie.
În România, romanul apare în anul 2007, la editura Rao, în format cartonat, fiind singura editură care publică romanul în România.
Steve Berry s-a născut la data de 2 septembrie 1955, în statul, Georgia, de pe coasta sud-estică a Americii, fiind un scriitor american de romane în stilul lui Dan Brown, în care misterul și simbolistica, îmbinate cu detaliile istorice sunt prezente la fiecare pas în operă.
Crește în statul natal, Georgia, acolo unde termină cursurile primare și gimnaziale, terminând studiile universitare, la mijlocul anilor ’70, în cadrul “Universității Mercer“, din cadrul “Facultății de Drept Walter F. George”.
Începe să scrie din anul 2003, astăzi fiind membru fondator al unei organizații denumite “International Thriller Writers”, acolo unde se adună cei mai de seamă scenariști și autori de thrillere de succes.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Trădare la Veneția”, 2007, “Ultima colonie”, 2016 sau “Protocolul de la Varșovia”, 2020.
Romanul “Profeția familiei Romanov” de Steve Berry reprezintă o altă poveste plină de suspans, mister și detalii ce intră în sfera istoriei, însă toate aceste evenimente reale din trecutul Imperiului Rus, sunt scăldate în intrigi și detalii ce antrenează mintea cititorului în tot felul de idei ce au un singur scop comun și anume acela de a afla cine este adevăratul moștenitor al familiei Romanov.
Romanul îmbină armonios, elemente ce țin de realitatea istorică incontestabilă și ficțiunea, Berry adăugând o doză de incertitudine în operă, punându-și întrebarea ipotetică, “ce-ar fi dacă…”, astfel că acțiunea operei se dilată dintr-o dată într-un mister greu de trecut cu vederea, astfel că cititorul ajunge să fie captiv în mijlocul unei lumi de mijloc, ce trăiește din realitatea istorică și din premizele puse în scenă magistral de autor.
Povestea vorbește despre perioada de după epoca comunistă din Rusia, atunci când, din cauza traiului rău și a unei guvernări falimentare, populația Rusiei, ajunge să voteze o rezoluție prin care Rusia revine la statutul de monarhie, astfel că, pentru ca această țară să fie cu adevărat monarhie, are nevoie și de un țar, acesta trebuind să fie ultimul moștenitor al Romanovilor, uciși, însă cu sânge rece acum mai bine de 100 de ani.
Pentru acest lucru, se întocmește o comisie care realizează o analiză în ceea ce privește existența unui presupus moștenitor al lui Nicolae al II-lea al Rusiei, printre aceștia fiind și Miles Lord, un avocat american, care încearcă să afle mai multe detalii.
Comisia îl plasează ca favorit ca viitor țar, pe Ștefan Baklanov, însă, Miles, află mai multe detalii despre un moștenitor ai lui Alexis și Anastasiei, din jurnalul lui Felix Yusupov și dintr-o profeție scrisă de Rasputin, astfel că, Miles, începe să fie vânat de un ucigaș cu sânge rece, acesta punându-și o singură întrebare ce presupune supraviețuirea unuia dintre acei descendenți în cadrul masacrului din 1918.
Miles, călătorește prin mai multe orașe din Rusia, precum și prin Statele Unite pentru a-l găsi pe adevăratul țar care va prelua puterea în Rusia, însă finalul plin de neprevăzut va aduce un val de incertitudine în toată această poveste încâlcită și lipsită de orizont.