Sun Tzu, renumit general chinez, avea să ofere umanității una dintre cele mai renumite lucrări de strategie militară. Născut și crescut în vechea Chină, Sun Tzu a pus bazele unei lucrări impresionante, care a fost folosită de popoarele lumii în confruntările armate de peste ani. Scriitor, filozof și strateg, Tzu avea să primească titlul onorific de Master Sun, în urma scrierii sale.
Având un impact deosebit asupra lumii, „Arta războiului” este scrisă în secolul V î.Hr, iar în 1772 este tradusă în franceză. În 1905 este publicată pentru întâia oară în limba engleză și cunoscută publicului sub denumirea „The art of war". În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cunoscutei opere, dintre care amintim: Antet (2001/1991), Aurelia (1996), Cartex (2017).
Reunind 13 capitole, lucrarea se concentrează pe o serie de tactici militare, care vor fi utilizate în războaiele lumii. Îmbinând filozofia chinezească veche cu ideile lumii noi, Sun Tzu așterne pe hârtie un adevărat tratat militar. Criticat de mai marii Europei pentru realismul dur și pentru expunerea fățiș a tehnicilor de manipulare și intimidare a adversarului, Sun reușește s câștige aprecierea la nivel mondial mult mai târziu.
Scrierea sa ajunge treptat să fie studiată în mai toate universitățile lumii, iar teoriile îi sunt dezbătute și analizate în cadrul unor conferințe ce au drept temă centrală securitatea mondială.
Tzu susțin că orice confruntare poate fi câștigată prin manipularea adversarului, indiferent de puterea acestuia. El pune accent deosebit pe partea strategică, susținută prin intelect și analiză amănunțite. Influențat de anticii chinezi și inspirându-se din filozofia tibetană, autorul expune idei ce, mai târziu, devin legi universale pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.
Deși se poate observa un accent deosebit pe partea militară, putem observa și o atenție extraordinară acordată negocierii între adversari, popoare sau, după caz, state. Într-o perioadă în care China se confruntă cu probleme de natură politică, iar lupta pentru supremație este departe de a fi încheiată, Sun Tzu pune pe masă un tratat greu de înțeles, dar atât de util și complex.
Analizând punctele slabe și punctele tari ale poporului chinez, Tzu plasează China într-un cerc politic și cultural vicios, iar singura cale de eliberare este lupta cu toate armele. Referitor la lupta corp la corp și la utilizarea armelor, scriitorul atrage atenția asupra utilității acestora doar în caz de pericol iminent. Căci, Tzu nu consideră imperios necesară lupta fizică, fiind adeptul luptei intelectuali, negocierii și analizei juste a faptelor și situațiilor. Cuprinzând o serie de reguli și îndemnuri, cartea este considerată biblia politică a Chinei.
Atât de mare a fost impactul acesteia la nivel mondial încât au apărut și primele adaptări ale cărții. Casele de producție de la Hollywood aveau să realizeze documentare și filme de scurt metraj în care sunt analizate tehnicile expuse de Sun Tzu cu secole în urmă.