Filtre:
Edituri
 Antet(4) Newton and Compton(2) Litera(2) Cartex(2) Shambala(2) Ballantine Books(1) Dinasty Books(1) Aramis(1) Penguin Books(1) Capstone(1) Stepout(1) Wordsworth(1) Art(1) Oxford University Press(1) Rolcris(1) Adams(1) Hodder(1) Brandbuilders(1) Antet XX Press(1) McGraw Hill(1) Collins Classics(1) Capella(1) HarperCollins(1) Nicol(1) Garell(1) Aurelia(1)
Pret
  10 - 20 Lei (3)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19712023
Limba
 Romana(18) Engleza(14) Italiana(2) [bilingv]Engleza si chineza(1) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(30) Cartonate(4) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Carte pentru toti(1)

Filtrează
Carti Sun Tzu
Ordonează
Pagina: 12
Carti Sun Tzu
Despre Sun Tzu

Sun Tzu a fost un general, strateg si filozof militar militar chinez, este considerat in mod traditional autorul Artei razboiului, dar lucrarea este mai probabil sa fi fost scrisa la inceputul perioadei Statelor Razboinice (475 - 221 i. Hr.), intr-o perioada in care China era impartita in sase sau sapte state care deseori recurgeau la razboi in lupta lor pentru suprematie.

Anul exact al nasterii lui Sun Tzu este la fel de misterios ca strategiile sale de razboi: Inregistrarile scrise nu exista. Cu toate acestea, un text chinez antic, dar vag, numit Shiji sau Inregistrarile marilor istorici, Sun Tzu a trait intr-o epoca numita Perioada de primavara si toamna a Chinei, datata intre 770 b. c. si 476 b. c. Adevarata lui identitate ramane necunoscuta. Numele Sun Tzu inseamna Mare Maestru, in chineza veche Han.

Celebrul tratat militar Arta razboiului, scris de Sun Tzu prezinta o filozofie de razboi pentru gestionarea conflictelor si castigarea bataliilor. Unii filosofi moderni cred ca, in afara de scrierile autorului, contine si comentarii si clarificari ale filosofilor militari de mai tarziu, precum Li Quan si Du Mu. Aceasta capodopera, inca de la prima sa publicatie, a fost tradusa si distribuita la nivel international si a fost frecvent referita si folosita de generali si teoreticieni.

Exista numeroase teorii in legatura cu completarea textului, dar s-a dovedit arheologic ca Arta Razboiului a fost scrisa la inceputul dinastiei Han. Intrucat este aproape imposibil de a prezice data corecta a finalizarii acesteia, diferitele teorii cu privire la autorul (autorii) lucrarii si data finalizarii nu se vor rezolva niciodata. A fost una dintre cele sase lucrari majore inainte de unificarea Chinei in secolul II i. Hr care au supravietuit. La sfarsitul mileniului I d.Hr., in timpul dinastiei Song, aceste sase lucrari majore au fost combinate cu un text al dinastiei Tang intr-o colectie cunoscuta si sub numele de cele sapte clasice militare. Fiind partea centrala a colectiei, Arta razboiului a format bazele teoriei militare ortodoxe din China. Limba folosita in carte poate fi diferentiata de un text occidental despre razboi si strategie. S-a spus ca textul a avut mentiuni recurente, cum ar fi un lider care trebuie sa fie „senin si inrutabil” si capabil sa inteleaga „planuri insesizabile”, ceea ce a fost confuz pentru cititorii occidentali care nu au constientizarea contextului din Asia de Est. Aceste afirmatii vor avea sens clar daca sunt studiate cu gandirea si practica taoista.

Aceasta carte a castigat popularitate si in randul liderilor politici si a celor din managementul afacerilor. Astazi este folosit si in administratia publica si in planificare. Pe langa descrierea teoriilor luptelor, acest text discuta, de asemenea, diplomatia si dezvoltarea relatiilor cu importanta altei natiuni pentru suveranitatea unui stat. Acesta este acum listat in Programul de lectura profesionala al corpului marin si este recomandat sa fie citit de catre toti personalul de informatii militare din Statele Unite. De asemenea, ofiterii CIA trebuie sa citeasca aceasta carte.

Arta razboiului a influentat multe figuri importante din istorie. Unul dintre primele relatari a fost primul imparat al Chinei unificate, Qin Shi Huang, care o considera cartea care a pus capat erei statelor in razboi. Acest text a fost introdus in Japonia in jurul anului 760 d.Hr. si a devenit repede popular printre generalii japonezi. Aceasta carte a jucat un rol semnificativ in unificarea Japoniei. Samuraii au fost cunoscuti pentru onorarea invataturile acestei carti. Istoria afirma ca imparatul francez Napoleon a studiat scrierile militare ale lui Sun si a folosit-o eficient in razboiul impotriva restului Europei. Necunoasterea sa fata de principiile centrale, cum ar fi atentia la conditiile temporale, a dus la infrangerea sa in Rusia. Semnificatia sa a fost dovedita din nou in timpul razboiului din Golful Persic din anii 90, in care atat generalul Norman Schwarzkopf, Jr. cat si generalul Colin Powell au folosit principiile de inselaciune, viteza si atacarea slabiciunii inamicului.

In 2008, producatorul chinez de televiziune Zhang Jizhong a adaptat povestea de viata a lui Sun Tzu intr-un serial de televiziune dramatic de 40 de episod intitulat Bing Sheng, cu Zhu Yawen in rolul lui Sun Tzu. Jocul video Age of Empires II: Definitive Edition contine misiuni  bazate pe Arta razboiului de la Sun Tzu, care explica tactica si strategiile militare. In plus, Sun Tzu apare ca un comandant epic al infanteriei in jocul Rise of Kingdoms.

Cărți populare scrise de Sun Tzu: Arta razboiului

sus