Viața în Ein Hod este simplă, iar locuitorii trăiesc frumos, cultivând măslini și cresându-și copii. Când izbucnește războiul, în 1948, sunt forțați să-și părăsească casele și se refugiază într-o tabără din Jenin. Războiul din Orient este crunt, iar lucrarea de față aduce în prim plan evenientele petrecute între 1941-2004, iar publicul este invitat să descopere o altfel de lume. Urmărim, așadar, evenimentele tragice care se desfășoară și încercăm să înțelegem situația din zonă. Politica, literatura și viața simplă sunt evenimentele care se vor îmbina magistral sub ochii noștri.
În Jenin, viața nu e simplă, e chiar dramatică, iar refugiații trăiesc din mila celor din organizațiile caritabile. Palestina e fragmentată de război, ajutorul Americii vine greu și nu ajunge la cei mai slabi și săraci, politicienii sunt corupți, iar moartea pândește la orice colț.
Urmărim familii întregi care ar face orice să poată ieși din țară, să găsească un adăpost unde să poată trăi în siguranță.
Cartea este emoționantă, plină de nostalgie și menită să ne facă să privim realitatea de dincolo de glamour și strălucirea pe care o vedem pe rețelele de socializare. Fiecare capitol ne poartă departe, în inima unui Orient tulburător, care desparte familii și este divizat de război și forțe politice. Autoarea noastră a cercetat cu atenție zona și este pasionată de istorie și de relațiile interumane în vreme de război. Pe alocuri, scrierea sa este axată și pe latura psihologică, dar și pe maniera în care dragostea poate salva vieți.
Cartea va fi extrem de apreciată și bine primită pe piață, iar publicul duce cumva în spate toată drama și sărăcia spirituală în care se regăsesc personajele. Suntem purtați într-o lume plină de norme și cutume, asaltată de violență și frică, iar personajele ne vor cucer și ne vor arăta că viața noastră, cu lipsurile ei, este mai bună decât a miilor de refugiați palestinieni. Astfel, poveștile acestea ne vor afecta emoțional, iar statisticile internaționale anunță că numărul refugiaților s-a dublat în ultimii ani. Sărăcia din Palestina este o realitate pe care bogații lumii nu vor să o vadă sau pe care au impresia că o pot anihila cu premii pentru pace și ovații pentru curajosul popor din Orient. Dincolo de aceste scene luminate, de premiile opulente, de evenimente private, îmbibate în șampanie, refugiații trăiesc cu sub un dolar pe zi, au parte de abuzuri constante și le lipsește asistența medicală. Pe lângă toate acestea, le este dor, de casă, de oameni, de libertate.
Nici un guvern european nu face destul, nici o comisie, nici un ONG, iar autoarea noastră scoate la iveală tragediile personajelor și se bazează pe date empirice reale. Suntem purtați într-o incursiune reală, cu tente fictive, care au rolul de a contura tabloul final.
Jenin devine o regiune martoră la fel și fel de atrocități, iar drama pe care autoarea noastră o evocă ne va sensibiliza peste măsură. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2024), Humanitas (2024).