Autoarea romanelor "Lady de Winter" sau "Păpușa. O poveste cu fantome", Susan Hill a reușit să se afirme pe scena romanelor horror încă de la primul pas. A câștigat premii precum Somerset Gaugham, Whitbread sau John Llewellin Rhys și pe bună dreptate. Încă din adolescență a devenit pasionată de teatru și literatură și prima carte a publicat-o în primul an universitar. Între 1968 și 1974 autoarea a scris majoritatea romanelor și atunci a fost și perioada sa de glorie, însă din 1987 s-a axat pe romane polițiste și horror. Poveștile sale ce au și puțină psihologie au uimit întreaga lume, astfel că trei dintre povești au ajuns filme celebre.
Romanul "Femeia în negru" a fost publicat pentru prima dată în toamna anului 1983 la editura Hamish Hamilton. La cinci ani distanță a apărut și prima adaptare cinematografică în regia lui Herbert Wise, iar cea de a doua în 2012, în rolul principal fiind Daniel Redcliffe. În limba română apare la editura Pygmalion în 1995 și la editura Leda în 2009.
Arthur Kipps este un tânăr avocat ce lucrează acum pentru domnul Bentley și are să ne povestească experiența sa. Într-o seară de 24 decembrie era împreună cu familia sa iar copiii au decis să spună povești cu fantome. El a fost deranjat și a decis să scrie experiența sa în speranța că așa va reuși să treacă în sfârșit peste. Cu ceva timp în urmă a fost chemat în orașul Crythin Gifford pentru a se ocupa de actele post mortem ale doamnei Alice Drablow. Nu voia să plece de lângă soția sa, însă voia să mai schimbe aerul londonez așa că a acceptat. În tren l-a cunoscut pe Samuel Daily, o personalitate bogată din oraș ce avea multe proprietăți și i-a povestit despre casa răposatei. Ajuns acolo nu i-a venit a crede că era exact ca în povești, pe un deal înalt înconjurată de mlaștini și păduri. În sicriu era o femeie îmbrăcată în negru, cu ochii negrii și fața palidă privită de un grup de copii în tăcere. A început să se ocupe de documente însă fenomenele stranii au început să apară, de la zgomote inexplicabile la apariția femeii în fața sa. Dorind să găsească răspunsuri a întrebat pe toată lumea din oraș însă oamenii erau reticenți cu privire la acest subiect. Află că țipetele copilului ce veneau dinspre mlaștină sunt a bebelușului ce a fost dat doamnei Drablow de la sora sa necăsătorită iar acest secret a fost păstrat multă vreme. Ea a încercat să recupereze copilul însă calul pe care fugeau s-a împiedicat și au fost înghițiți de mlaștini. Doamna în negru a decis să se răzbuna și își făcea apariția de fiecare dată când un copil avea să aibă aceeași soartă. Kipps își dă seama că a văzut-o pe această femeie când era la carnaval și copilul său călărea, ceea ce a dus la un accident ce s-a sondat cu moartea lui și zece luni mai târziu a mamei.