Câmpii nesfârșite și zăpezi care acoperă totul, un anotimp dușmănos și o luptă care nu se mai termină. Misiune pe teritoriul inamicului. Un drum fără sfârșit din Siberia cea înghețată până la malul Mării Negre. Kotelnikovo, Obilnoe, nu foarte departe de Stalingrad, închisoarea Torgau, bătălia de tancuri de la Lugansk și un comico-tragic bordel de la Marea Neagră. Toate acestea sunt câteva repere ale acestei cărți scrisă de Sven Hassel.
Sven Hassel descrie în amănunt situații limită, de front, insistând, totodată, asupra unor momente aparte din viața eroilor săi. Barcelona, bunăoară, referindu-se la Războiul Civil din Spania, constată că, nimic nou sub soare, în bătaia tunurilor toți mor la fel și nimeni nu este vinovat.
Rând pe rând, Micuțul (care „adoptă” în tanc un copil rămas singur pe lume), „Profesorul”, studentul norvegian voluntar în Waffen SS, Legionarul (cu tabuurile sale – Allah și generalul de Gaulle) și Heide, copil urgisit de propriul tată, apar în secvențe de un realism șocant. Chiorul, comandantul degradat pentru că nu a deprins arta pupincurismului, și generalul von Grabach, cu gândul la slipul amantei și la femeile de vis din București, sunt portretizați într-o antiteză de efect.
Batalionul de marș, cu Porta și Micuțul acuzați că au făcut scăpat un condamnat la moarte, poposește în final lângă granița României. Bordelul de la Marea Neagră este luat cu asalt, iar matroana obeză Olga, „turnătoare și bestie”, devine eroină „căzută în lupta pentru libertatea popoarelor”.