Borge Willy Redsted Pedersen s-a născut în aprilie 1917 într-un mic oraș din Danemarca, Fredensborg, într-o familie simplă de oameni muncitori. În anul 1937 acesta se mută în Germania și după câteva luni, reușește să se înroleze în armată. În 1945 el se predă trupelor sovietice și își petrece următorii patru ani în lagărele comuniste. Așa ajunge Borge să își înceapă cariera de scriitor bazându-se pe experiențele personale avute de-a lungul celui de-al doilea război mondial.
Sub pseudonimul Sven Hassel publică paisprezece romane care au atras imediat atenția cititorilor. “Legiunea blestemaților” este romanul lui de debut apărut în anul 1953, roman care a fost început în perioada în care Hassel era încă prizonier în diverse lagăre. Pentru a putea reda cât mai realist întâmplările povestite, autorul narează la persoana I, astfel cititorul simte că participă activ la întreaga acțiune, uneori chiar identificându-se cu personajele principale.
„Imperiul iadului” apare în anul 1971 fiind a noua carte din totalul cărtilor scrise de Hassel și este publicată pentru prima data în România în anul 1992 la editura Nemira, urmând să apară noi ediții la aceeași editură, precum și la editurile Lucman, Adevarul.
Acțiunea romanului se concentreză în jurul unui regiment al armatei germane, regiment ce este înființat într-un moment de adevărată criză. Superiorii nemți află că armata rușilor are mult mai mulți soldați și că înfrângerea lor este iminentă. Astfel, aceștia emit un ordin conform căruia infractorii, voluntarii, persoanele internate în spitalele de nebuni si civilii vor urma câteva zile de antrenament militar, după care vor merge să își apere țara pe frontul de luptă. Soldații înaintează, la ordinul lui Hitler, în Polonia și la ordinul lui Heinrich Luitpold Himmler, comandantul SS-ului, aceștia trebuie sa distrugă Varșovia. Ei sunt prinși între ordinele generalilor naziști și armatele ruse care apără Polonia. Peisajul devine unul apocaliptic, soldații nemți încearcă în multiple rânduri să își curme propria viață, dezertează, execută ordine orbește, chiar dacă acestea le pun în pericol viața, recurg la crime odioase. Oricine refuza să execute ordinele își găsea sfârșitul într-o mare de trupuri însângerate lipsite de viață. Romanul se încheie cu distrugerea Varșoviei, totul este ars, demolat, oricine a fost împotriva regimului impus de Hitler a fost ori împuscat, ori transportat în lagărele din Germania.
Cu toate că putem fi îndreptățiți să credem că romanele lui Sven Hassel sunt inspirate din fapte reale, trăite chiar de el, există voci care susțin că acesta nu a participat niciodată la luptele duse de germani pe frontul de est. Cu toate acestea, stilul său de a expune faptele petrecute în timpul războiului, plin de dramatism uneori dus la la extrem și violență expusă în detaliu, a captivat cititorii, romanele sale fiind traduse în 18 limbi.