Despre T. E. Lawrence
Savant britanic in arheologie, aventurier, strateg militar si scriitorul cartii The Seven Pillars of Wisdom (1927), o lucrare ambitioasa care combina o relatare detaliata a revoltei arabe impotriva turcilor si propria autobiografie spirituala a autorului. Thomas Edward Lawrence s-a nascut in Tremadoc, Carnarvonshire, Tara Galilor de Nord, fiul nelegitim al lui Sir Thomas Chapman, al saptelea baronet de Westmeath in Irlanda. Lady Chapman a refuzat divortul, insa el a parasit-o, iar ulterior si-a intemeiat un camin cu Sarah Junner, care fusese guvernanta in casa lui. Lawrence Lawrence a fost al treilea fiu al acestei uniuni.
Lawrence a fost educat la liceul din Oxford. A castigat o bursa la Jesus College, Oxford, unde a studiat istorie moderna. In vara anului 1909, a plecat singur intr-un tur de mers prin Siria, Palestina si parti ale Turciei. Luand note cu meticulozitate, Lawrence a vizitat 36 de castele cruciate. Teza sa numita Influenta cruciadelor asupra arhitecturii militare europene – pana la sfarsitul secolului al XII-lea i-a adus o diploma de onoare in anul 1910. Din acest an s-a intors in Orientul Mijlociu, lucrand intre la o sapatura din Carchemish, nordul Siriei (1910-1914), unde si-a continuat povestea de dragoste cu toate lucrurile arabe. Aici a legat o stransa prietenie cu un tanar muncitor arab, Dahoum, care i-a devenit tovaras si asistent de calatorie.
Lawrence se intorcea in Anglia cand s-a declansat primul razboi mondial. Dornic sa contribuie, a fost repartizat in armata britanica la Cairo. Folosindu-si cunostintele de araba, el a intervievat prizonierii turci si s-a familiarizat curand cu locatiile si punctele forte ale armatei turce. In anul 1916 a fost trimis ca ofiter de legatura sa se alature Marii Revolte Arabe, condusa de Printul Feisal. A luat bani si arme si a ajutat la mentinerea revoltei. Folosind tactici de gherila, au lovit liniile de comunicare turcesti, dar au evitat confruntarea directa. In primavara anului 1917, Feisal a atacat Aqaba, un oras-port valoros si fort turcesc. Lawrence a fost implicat activ si s-a alaturat luptatorilor arabi care calareau sute de mile prin desert pentru a-i lovi pe turci acolo unde se asteptau mai putin.
Lawrence s-a intors imediat la Londra pentru a prezenta punctul de vedere arab guvernului britanic. Intr-un act de protest, el a refuzat sa accepte medalii de la rege si a scris in repetate randuri ziarelor pentru a promova independenta araba. In anul 1919 a ajuns la Conferinta de Pace de la Paris in calitate de traducator al Printului Feisal. El a fost martor direct la modul in care vocea araba a fost ignorata de liderii occidentali, culminand cu decizia ca Franta sa preia custodia Siriei, neexistand astfel autonomia statului arab.
In acelasi an, Lowell Thomas, un scriitor american, l-a transformat pe Lawrence o stea. Dar amarat de asezarea din Paris si obosit de lumina reflectoarelor, Lawrence a incercat sa scape de celebritatea sa. s-a pensionat, dupa care si-a scris memoriile de razboi, The Seven Pillars of Wisdom. Intre anii 1922-1935 a revenit in fortele armate intr-un anonimat relativ, mai intai ca aviator obisnuit in Royal Air Force si mai tarziu ca soldat in armata britanica. In efortul de a-si deghiza celebritatea, el a fost activ sub numele John Hume Ross si apoi, Thomas Edward Shaw. Era inca urmarit de presa, dar a reusit sa se bucure de cativa ani fericiti lucrand ca mecanic.
In 1935 a parasit serviciul si a planuit o pensionare anticipata in casa lui de vis, Clouds Hill, in Dorset. In luna mai a acelui an, Lawrence alerga inapoi de la oficiul postal local cand si-a pierdut controlul motocicletei. Dupa cateva zile la terapie intensiva, Lawrence a fost declarat mort. La slujba sa de inmormantare au participat multe figuri puternice si influente, inclusiv Winston Churchill.
Opera: Carchdemis, 1914; The Seven Pillars of Wisdom (1926, Cei sapte stalpi ai intelepciunii, reeditata sub numele Evolution of a Revolt, 1968); The Revolt in the Desert (1927, Revolta in desert); Crusaders' Castles II (1936) Diary (1937); Secret Despatches from Arabia (1939); Men in Print: Essays in Literary Criticism (1940); Essential T. E. Lawrence (1951); The Mint (1955); T. E. Lawrence Fifty Letters (1962); Minorities (1971); The Letters of T.E. Lawrence, 1988 (ed. Malcolm Brown); Selected Letters (1989); Lawrence of Arabia, Strange Man of Letters: The Literary Criticism and Correspondence of T. E. Lawrence (1993); T. E. Lawrence in War and Peace: an Anthology of the Military Writings of Lawrence of Arabia (2005); Correspondence with E. M. Forster and F. L. Lucas (2010).