Lecturile motivaționale au reprezentat de-al lungul timpului o sursă nestăvilită de informare și documentare pentru o mulțime de oameni. Printre cei mai cunoscuți scriitori ai acestui gen de literatură se află Lobsang Rampa, care avea să ofere publicului o serie de cărți extraordinare și pline de însemnătate. „Cunoașterea de sine” avea să devină rapid cea mai vândută carte a autorului.
Deși avea să se nască pe tărâm britanic, Rampa dorește să fie identificat asemenea unui lama tibetan, căci pasiunea sa pentru Tibet sau India îl va urmări pretutindeni. Biografia sa este confundată adesea cu ficțiunea, căci atât de puternic a fost influențat de afinitățile sale. Dezvoltă o pasiune zdrobitoare pentru cultura orientală și se documentează aprig despre istorie și tradiții tibetane. Mai târziu, va aprofunda și alte sfere și, treptat, filosofia și limbile străine, iar succesul scrierilor sale va fi unul neașteptat.
În accepțiunea scriitorului, karma este declanșatoarea tuturor emoțiilor și trăirilor interioare, dar și cea care ne influențează viața pe Pământ. De aici pornește întreaga incursiune a lui Rampa în universul interior, iar cititorii vor fi fascinați de puterea de evocare a acestuia.
Cartea explorează omul în toată splendoarea sa și pune un accent deosebit pe viață interioară a acestuia. Astfel, vom observa că, în concepția lui Rampa, modernizarea nu aduce tocmai un beneficiu asupra umanității. Deși apreciază impactul pozitiv pe care apariția tehnologiei l-am adus omenirii, maestrul considera că omul trebuie să revină la starea de împlinire de dinaintea globalizării. Astfel observăm o tendință extraordinară de a influența cititorii să revină la viață simplă, să renunțe la opulență și snobism. Reîntoarcerea la origini nu pare însă a fi un act tocmai simplu, iar Rampa dorește să ne arate pașii care să ne deschidă noi și noi orizonturi.
Spre deosebire de Osho, Rampa analizează și profilul psihologic al omului și încearcă să ne descopere mistere ascunse despre gândirea și filosofia umană. Observăm tendința scriitorului de a compara modernitatea cu vechile timpuri și înțelegem antiteza construită cu atenție. Pătrundem, prin urmare, într-un univers neexplorat și înțelegem poziția autorului față de aspectele esențiale ale vieții. La fiecare pas avem parte de o revelație, căci Rampa ne arată cum sa ne interpretăm emoțiile și cum sa ne comportam in anumite situații. Că un gânditor antic, Rampa reușește miraculos să ne determine să ne punem întrebări, dar mai ales sa căutăm răspunsuri.
Cartea este un manifest pentru libertate, un ghid al eliberării gândurilor negative și o rețetă pentru redescoperirea de sine. Cu puternice accente filosofice, manualul va fi primit cu succes pe piața de carte și, la numai câteva luni de la apariție, va avea încasări colosale. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale acesteia, după cum urmează: Herald (2013), Herald (2006), Herald (2003).