La fel ca și în cărțile sale precedente „Cunoașterea de sine” și „Al treilea ochi”, Rampa dorește să aducă în fața publicului o idee inovativa despre viața și existența unor lumi paralele. Scriitorul cu origini britanice avea să cunoască faima internațională prin intermediul cărților sale cu caracter filosofic și al manualelor despre dezvoltare personală. Pasionat de cultura veche și iubitor al tradițiilor Tibetului antic, Rampa aduce în fața cititorilor o latură diferită a Tibetului. Cărțile sale sunt asemănate cu adevăratele ghiduri spirituale către dimensiuni încă neexplorate.
„Universuri tainice” reprezintă cumva o incursiune deosebită, o cale către lumea nedescoperită, o călătorie a scriitorului către regăsirea sinelui. Rampa vorbește despre puterea vindecătoare a prezentului și aduce în discuție ideea conform căreia omul trăiește în mai multe dimensiuni în același timp. De aici înainte, pornește o alegorie fascinantă adusa vieții și activității noastre pe Pământ. Mai târziu, Rampa face o evaluare a vieții tibetanilor autentici și a relațiilor acestora cu conducătorii. Un Lama tibetan duce o luptă incredibilă împotriva adversarilor politici, iar aici este adus în discuție eternul conflict mocnit între Tibet și China. Deși scriitorul nu dorește să se implice activ în politica vremurilor sale, este imposibil să nu tragă anumite concluzii. Observăm, astfel, o încercare de a face cunoscută viață simplă și militarea pentru întoarcerea la origini.
Scriitorul reușește să capteze atenția publicului printr-o forță de evocare deosebită și reușește să redea prin cuvinte imagini extraordinare. Îl însoțim, așadar, pe autor într-o călătorie deosebită pe tărâmuri îndepărtate și reușim cumva să ne identificăm cu personajele. Rampa tratează subiecte precum singurătatea sau izolarea ființelor umane de restul societății și susține ipoteza conform căreia fiecare individ ar trebui să fie liber să aleagă. Aici, ca o paranteză, scriitorul notează importanța înțelegerii energiilor pe care anumite locuri sau anumiți oameni ni le transmit. De la spiritualitate la karma este doar un pas, iar autorul amestecă cele două sfere într-un mod interesant. Vom fi cuprinși de nostalgie și vom fi curioși să aflăm cât mai multe despre lumea care ne înconjoară și despre relația noastră cu aceasta. În mod straniu, Rampa dorește să accentueze ideea conform căruia omul trăiește de a lungul vieții în mai multe dimensiuni și fiecare îl influențează într-un anumit mod. Înțelegem acum că britanicul este puternic dedicat culturii orientale și că principala sa sursă de inspirație va rămâne întotdeauna Tibetul și împrejurimile sale.
Este important sa menționăm că acest manuscris nu este dedicat oricui și, de asemenea, este greu de descifrat și înțeles la o prima răsfoire. Este important să ne documentam in prealabil despre cultura și istoria tibetana, sa înțelegem gândirea de pe aceste meleaguri, iar, la final, să ne regăsim pe noi înșine.
Cartea a fost apreciată la nivel internațional, iar vânzările record ale manuscrisului îl vor ajuta pe Rampa să se claseze intre primii scriitori ai secolului său. „Universuri tainice” este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Herald (2008), Herald (2003).