Taisen Deshimaru s-a născut pe 29 noiembrie 1914 în Saga, Japonia și avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți maeștrii zen ai lumii. Înainte să ajungă să primească acest titlu, autorul a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, China și India pentru că era singurul ce cunoștea la perfecție istoria celor trei țări. A început să călătorească în toată Asia pentru a observa cum este văzut zen-ul pentru ceilalți, apoi a primit de la Kodo Sawaki titlul de succesor spiritual. Astfel a devenit primul misionar trimis în Europa să învețe popoarele despre această lume a păcii interioare. A fost exemplu pentru mulți autori care au scris despre budismul japonez, printre care și Jean Herbert, și a ținut numeroase conferințe împreună cu el și colegii săi de breaslă.
Autorul moare pe 30 aprilie 1982 din cauza cancerului pancreatic dar va lăsa în urmă învățăturile sale în cărți precum: ”Zen și artele marțiale”, ”Practica zenului” și cea mai cunoscută dintre toate ”Zen și viața cotidiană” despre care vom discuta mai jos.
Cartea spirituală "Zen și viața cotidiană" a fost publicat pentru prima dată în limba franceză la editura Albine Michel în 1985. În limba română au apărut câteva ediții, printre care cele ale editurii Herd din 1998, 2006 și 2013.
Te-ai gândit vreodată cum ar fi sa practici zen-ul autentic? Ei bine această carte te va învăța tot ce trebuie să ști pentru a intra în această lume minunată. Acest proces se numește zazen și are la bază învățăturile despre pacea interioară și controlul propriei minți. Mulți oameni au impresia că dețin aceste cunoștințe dar ele sunt superficiale pentru că nu au la bază conștiința Hishyro. Aceasta implică gândirea absolută, cea mai profundă pe care o puteți imagina. Pasiunile, hobby-urile sau chiar plăcerile nevinovate ne pot aduce în această stare atunci când le exploatăm la maxim.
Mintea și corpul nostru nu conține secrete, toate tainele îți aparțin și le vei descoperi pe parcursul vieții, aceasta este învățătura dharna. Dar ce ne facem cu viața cotidiană? Poate fi greu să revenim din această stare de bine dar învârtirea roții destinului va ține cu noi întotdeauna și ne va arăta calea cea dreaptă. Nu trebuie sa ne încredem în diverse religii, nici un spirit sau înger nu ne va ajuta să ajungem unde ne propunem. Trebuie sa ne bazăm pe intuiția noastră și sa medităm până în momentul în care ajungem la Nirvana. Uneori poate fi greu, o metaforă a ceea ce se întâmplă înăuntrul nostru poate fi floarea. Așteptăm atât de mult să crească și să fie frumoasă dar la un moment dat se ofilește.
Dacă vom reuși să practicăm zazenul așa cum este el teoretizat, îl vom putea transpune și în viața cotidiană fără a ne mai teme că am putea da greș sau că nu ne va duce acolo unde dorim noi. Buddhismul studiază și karma sau chakra dar acestea nu ne sunt folositoare pentru această meditație atât de simplă ce se bazează în mare parte pe controlul respirație și gândurilor.