Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


Ted Anton - Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu
Ted Anton, născut în anul 1957, în Bronx (Statele Unite), într-o familie formată dintr-un artist grafic și o contabilă. A urmat cursurile London School of Economics and Political Science, între anii 1977-1978, apoi Universitatea Columbia, unde a obținut o diplomă de licență în arte, în anul 1979. În prezent este profesor de limba engleză la Facultatea de Ziaristică a Universității DePaul din Chicago. După primele sale articole privind asasinarea lui I.P. Culian, Ted Anton a beneficiat de o bursă Fulbright și apoi de o alta, acordată de "The Fund for Investigative Journalism", pentru a-și putea continua investigațiile.
Pentru scrierea cărții "Eros, magie și asasinarea profesorului Culianu", autorul a stat de vorbă cu peste două sute de persoane, rude, prieteni, colegi, profesori și studenți ai lui Culianu, dar și polițiști și autorități guvernamentale, răspândiți prin toate marile orașe în care a locuit savantul român: Iași, București, Roma, Milano, Groningen, Paris și Chicago. Pe parcursul a cinci ani, Ted Anton a făcut un remarcabil efort de documentare, propunându-și să vorbească cu cât mai multe persoane care l-au cunoscut pe Culianu, încercând să verifice fiecare detaliu biografic din două-trei surse independente. Autorul a studiat cărțile și articolele savantului, i-a citit corespondența, i-a consultat jurnalul intim, l-a ascultat și văzut în înregistrări pe casete audio-video, dar neajungând să-l cunoască în persoană.
"Se pare că I.P. Culianu" - notează Ted Anton - "a reușit să-și bată joc de ucigașii săi, până la a-i face să-l perceapă ca fiind periculos, într-un moment de primejdie și derută (...) Cercetând toată viața practicile magice, el a depășit hotarul care desparte jocul de realitate. El lucra în planul spiritului. Ucigașii săi, nu. Moartea lui Ioan Culianu a fost ultimul joc al minții, în care chiar și asasinii se pare că au pierdut din vedere distincția dintre realitate și ficțiune."
Considerat un expert în gnosticism și magie renascentistă, fost profesor de istoria religiilor la Universitatea din Chicago, prieten și discipol al lui Mircea Eliade, I.P. Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, în jurul orei 13:00, într-o baie a Universității. Numele ucigașului, identitatea complicilor, motivele și circumstanțele asasinatului au rămas până astăzi necunoscute.
"La 21 mai, pe la ora unu fără un sfert, Culianu se afla în micul local de la subsolul clădirii Swift, o cantină aglomerată și neaerisită, în care se auzea zumzetul unor discuții înfierbântate și se putea bea din recipiente de plastic o bună cafea daneză Kona. Aici stătu puțin de vorbă cu studenții, iar apoi urcă, sărind câte două, treptele scării principale ce duceau la etajul al treilea. Se opri în biroul secretarei sale, aflat la capătul coridorului (...) Întrebă dacă avea mesaje, își luă corespondența și se duse spre biroul său, aflat la câțiva metri mai departe. (...) Profesorul Brauer se afla în biroul său din colțul coridorului. Purta papion și se pregătea pentru seminar. Deschisese geamul înalt de sticlă plumbuită și privea spre patrulaterul însorit de afară. (...) Ceasul arăta ora unu și câteva minute când auzi un pocnet puternic. (...) Nu trecuseră nici cinci minute când hotărî să iasă din birou ca să meargă la baie. (...) 'Nu intrați, domnule profesor Brauer'. Brauer însă apucase să împingă ușa cât să vadă interiorul încăperii cu despărțituri albastre, gresie galbenă, lumină fluorescentă. Un student se uită la a doua cabină de la fereastră. Era o liniște mormântală. Dedesubtul ușii atârnă o mână cu degetele închircite ieșind din manșeta unei cămăși turcoaz. O baltă de sânge se adunase pe podea."
Cartea "Eros, magie și asasinarea profesorului Culianu" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Polirom (2005) și Nemira (1997).


sus