Filtre:
Edituri
 Art(6) Robert Laffont(4) Penguin Books(3) Signet Books(2) A new directions book(2) New American Library(2) Minerva(2) Univers(2) A Signet Book(1) Signet(1) Le Monde En 1018(1) Plon(1) Secker and Warburg(1) Humanitas(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19552018
Limba
 Engleza(15) Romana(9) Franceza(6)
Coperti
 Brosate(22) Cartonate(6) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Le Livre de Poche(2) Cartea de pe noptiera(1) Teatru(1)

Filtrează
Carti Tennessee Williams
Ordonează
Tennessee Williams - Teatru Vezi detalii Tennessee Williams - Teatru IN STOC Pret: 18,00 Lei
Pagina: 12
Carti Tennessee Williams
Despre Tennessee Williams

Tennessee Williams, nascut cu numele de Thomas Lanier Williams (n. 26 martie 1911, Columbus, Miss., SUA - d. 25 februarie 1983, New York City), a fost un dramaturg castigator al premiului Pulitzer ale carui lucrari includ A Streetcar Named Desire si Cat on a Hot Tin Roof.

Williams a fost al doilea dintre cei trei copii ai lui Cornelius si Edwina Williams. Crescut in mare parte de mama sa, Williams a avut o relatie complicata cu tatal sau, un vanzator exigent, care prefera munca in locul meseriei de parinte. In copilarie, Williams a fost foarte aproape de moarte in urma unui caz de difterie care l-a lasat slabit si practic limitat la caminul sau, in perioada recuperarii care a durat un an. Cel putin partial ca urmare a bolii sale, el era un copil mai putin robust decat isi dorea tatal sau. Cornelius Williams, un descendent al bunului pionier din East Tennessee, a avut un temperament violent si a fost un barbat predispus sa-si foloseasca pumnii. El a privit ceea ce credea ca este efeminarea fiului sau cu dispret. Edwina, inchisa intr-o casatorie nefericita, si-a concentrat atentia aproape in totalitate asupra fiului ei fragil si tanar. Multi critici si istorici remarca faptul ca Williams s-a inspirat din propria familie disfunctionala in mare parte din scrierea sa.

Din 1929 pana in 1931, Williams a urmat studiile superioare la Universitatea din Missouri, in Columbia, unde s-a inscris la cursuri de jurnalism. Plictisit de cursuri si distras de iubirea neimpartasita pentru o fata, curand a inceput a se inscrie la concursuri de scris cu poeziile sale, eseuri, in speranta de a obtine un venit suplimentar. Prima sa piesa prezentata a fost Beauty Is the Word (1930), urmata de Hot Milk at Three in the Morning (1932). Drept recunoastere pentru Beauty, o piesa despre rebeliune impotriva educatiei religioase, el a devenit primul boboc care a primit mentiuni de onoare intr-un concurs de scriere.

Dupa ce a esuat la un curs de pregatire militara in anul sau de juniori, tatal sau l-a retras de la scoala si l-a trimis sa munceasca la fabrica International Shoe Company. Neplacerea simtita fata de noua sa rutina l-a determinat pe Williams sa scrie prodigios. Si-a stabilit un obiectiv de a scrie o poveste pe saptamana. Williams a lucrat deseori in weekend si pana tarziu in noapte. Insa, in cele din urma, depresia a pus stapanire pe el, iar Williams a suferit o cadere nervoasa. Dupa ce s-a recuperat in Memphis, Williams s-a intors la St. Louis, unde s-a conectat cu mai multi poeti care studiau la Universitatea Washington. In 1937 s-a intors la facultate, inscriindu-se la Universitatea din Iowa. A absolvit anul urmator.

Cand avea 28 de ani, Williams s-a mutat in New Orleans, unde si-a schimbat numele, reinnoindu-si stilul de viata, absorbind viata din orasul care i-a inspirat munca, in special piesa Un tramvai numit dorinta. Aceasta piesa a depasit succesul anterior, cimentandu-i statutul de unul dintre cei mai buni dramaturgi din tara. Piesa a obtinut, de asemenea, premiul criticilor drama Williams si primul sau premiu Pulitzer. Intre 1948-1959 a realizat sapte dintre piesele sale produse pe Broadway: Summer and Smoke (1948), The Rose Tattoo (1951), Camino Real (1953), Cat on a Hot Tin Roof (1955), Orpheus Descending (1957), Garden District (1958) si Sweet Bird of Youth (1959). Pana in 1959, a castigat doua premii Pulitzer, trei premii ale cercului criticilor dramatici din New York, trei premii Donaldson si un premiu Tony.

Anii ’60 au fost o perioada dificila pentru Williams. Lucrarile sale au primit recenzii slabe si dramaturgul a apelat tot mai mult la alcool si droguri ca mecanism de adaptare. In 1969 fratele sau l-a internat. Dupa eliberare, Williams a revenit imediat la munca. El a prezentat mai multe piese noi, precum si Memoirs, care au i-au dezvaluit viata si suferintele. Williams nu a scapat niciodata pe deplin de demonii sai. Inconjurat de sticle de vin si pastile, Williams a murit intr-o camera de hotel din New York, pe 25 februarie 1983.

Lucrari: Candles to the Sun (1936), Fugitive Kind (1937), Not About Nightingales (1938), Battle of Angels (1940), The Glass Menagerie (Menajeria de sticla - 1944), A Streetcar Named Desire (Un tramvai numit dorinta - 1947) The Rose Tattoo (Trandafirul tatuat - 1951), Camino Real (1953), Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperisul fierbinte - 1955), Orpheus Descending (Orfeu in infern - 1957), Sweet Bird of Youth (Dulcea pasare a tineretii - 1959), The Mutilated (1965), In the Bar of a Tokyo Hotel (1969), The Two-Character Play (1973), Out Cry 1973, rewriting of The Two-Character Play The Notebook of Trigorin (1980), A House Not Meant to Stand (1982), In Masks Outrageous and Austere (1983) - piese de teatru. The Roman Spring of Mrs. Stone (1950), Moise and the World of Reason (1975) - romane.
Cărți populare scrise de Tennessee Williams: Memoriile unui batran crocodil

sus