Despre Tennessee Williams
Tennessee Williams, nascut cu numele de Thomas Lanier Williams (n. 26 martie 1911, Columbus, Miss., SUA - d. 25 februarie 1983, New York City), a fost un dramaturg castigator al premiului Pulitzer ale carui lucrari includ A Streetcar Named Desire si Cat on a Hot Tin Roof.
Williams a fost al doilea dintre cei trei copii ai lui Cornelius si Edwina Williams. Crescut in mare parte de mama sa, Williams a avut o relatie complicata cu tatal sau, un vanzator exigent, care prefera munca in locul meseriei de parinte. In copilarie, Williams a fost foarte aproape de moarte in urma unui caz de difterie care l-a lasat slabit si practic limitat la caminul sau, in perioada recuperarii care a durat un an. Cel putin partial ca urmare a bolii sale, el era un copil mai putin robust decat isi dorea tatal sau. Cornelius Williams, un descendent al bunului pionier din East Tennessee, a avut un temperament violent si a fost un barbat predispus sa-si foloseasca pumnii. El a privit ceea ce credea ca este efeminarea fiului sau cu dispret. Edwina, inchisa intr-o casatorie nefericita, si-a concentrat atentia aproape in totalitate asupra fiului ei fragil si tanar. Multi critici si istorici remarca faptul ca Williams s-a inspirat din propria familie disfunctionala in mare parte din scrierea sa.
Din 1929 pana in 1931, Williams a urmat studiile superioare la Universitatea din Missouri, in Columbia, unde s-a inscris la cursuri de jurnalism. Plictisit de cursuri si distras de iubirea neimpartasita pentru o fata, curand a inceput a se inscrie la concursuri de scris cu poeziile sale, eseuri, in speranta de a obtine un venit suplimentar. Prima sa piesa prezentata a fost Beauty Is the Word (1930), urmata de Hot Milk at Three in the Morning (1932). Drept recunoastere pentru Beauty, o piesa despre rebeliune impotriva educatiei religioase, el a devenit primul boboc care a primit mentiuni de onoare intr-un concurs de scriere.
Dupa ce a esuat la un curs de pregatire militara in anul sau de juniori, tatal sau l-a retras de la scoala si l-a trimis sa munceasca la fabrica International Shoe Company. Neplacerea simtita fata de noua sa rutina l-a determinat pe Williams sa scrie prodigios. Si-a stabilit un obiectiv de a scrie o poveste pe saptamana. Williams a lucrat deseori in weekend si pana tarziu in noapte. Insa, in cele din urma, depresia a pus stapanire pe el, iar Williams a suferit o cadere nervoasa. Dupa ce s-a recuperat in Memphis, Williams s-a intors la St. Louis, unde s-a conectat cu mai multi poeti care studiau la Universitatea Washington. In 1937 s-a intors la facultate, inscriindu-se la Universitatea din Iowa. A absolvit anul urmator.
Cand avea 28 de ani, Williams s-a mutat in New Orleans, unde si-a schimbat numele, reinnoindu-si stilul de viata, absorbind viata din orasul care i-a inspirat munca, in special piesa Un tramvai numit dorinta. Aceasta piesa a depasit succesul anterior, cimentandu-i statutul de unul dintre cei mai buni dramaturgi din tara. Piesa a obtinut, de asemenea, premiul criticilor drama Williams si primul sau premiu Pulitzer. Intre 1948-1959 a realizat sapte dintre piesele sale produse pe Broadway: Summer and Smoke (1948), The Rose Tattoo (1951), Camino Real (1953), Cat on a Hot Tin Roof (1955), Orpheus Descending (1957), Garden District (1958) si Sweet Bird of Youth (1959). Pana in 1959, a castigat doua premii Pulitzer, trei premii ale cercului criticilor dramatici din New York, trei premii Donaldson si un premiu Tony.
Anii ’60 au fost o perioada dificila pentru Williams. Lucrarile sale au primit recenzii slabe si dramaturgul a apelat tot mai mult la alcool si droguri ca mecanism de adaptare. In 1969 fratele sau l-a internat. Dupa eliberare, Williams a revenit imediat la munca. El a prezentat mai multe piese noi, precum si Memoirs, care au i-au dezvaluit viata si suferintele. Williams nu a scapat niciodata pe deplin de demonii sai. Inconjurat de sticle de vin si pastile, Williams a murit intr-o camera de hotel din New York, pe 25 februarie 1983.
Lucrari: Candles to the Sun (1936), Fugitive Kind (1937), Not About Nightingales (1938), Battle of Angels (1940), The Glass Menagerie (Menajeria de sticla - 1944), A Streetcar Named Desire (Un tramvai numit dorinta - 1947) The Rose Tattoo (Trandafirul tatuat - 1951), Camino Real (1953), Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperisul fierbinte - 1955), Orpheus Descending (Orfeu in infern - 1957), Sweet Bird of Youth (Dulcea pasare a tineretii - 1959), The Mutilated (1965), In the Bar of a Tokyo Hotel (1969), The Two-Character Play (1973), Out Cry 1973, rewriting of The Two-Character Play The Notebook of Trigorin (1980), A House Not Meant to Stand (1982), In Masks Outrageous and Austere (1983) - piese de teatru. The Roman Spring of Mrs. Stone (1950), Moise and the World of Reason (1975) - romane.