Filtre:
Edituri
 Litera(9) All(2) Anandakali(1) Bucuresti(1) Stiintifica si Enciclopedica(1) Polirom(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19732000
Limba
 Romana(15)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate(4)
Colectii
 Stiinta pentru toti(1) Hexagon(1)

Filtrează
Carti Teodor Caba
Ordonează
Pagina: 1
Carti Teodor Caba
Despre Teodor Caba

Teodor Caba (n. 26 februarie 1932 - d. 9 mai 2019) a fost un pionier al acupuncturii in Romania, membru al Societatii de Acupunctura din Paris, al Societatii de Acupunctura din Japonia, membru de onoare al IPJ Cambridge,  Marea Britanie si al Universitatii Carolina de Nord. IPJ Cambridge l-a declarat omul de stiinta al anului 1987.

Dupa absolvirea claselor primare a intrat la liceul teoretic Unirea (Focsani) si l-a absolvit dupa 8 ani; a fost ultima generatie cu 8 clase de liceu. Ulterior a intrat la Facultatea de Medicina din Cluj.

Fortat de imprejurarile nefavorabile cauzate de arestarea tatalui sau si ramas fara sprijinul financiar, a fost nevoit sa se angajeze pe post de infirmier la Clinica Prof. Goia din Municipiul Cluj. Aici a lucrat primele luni in Policlinica II, apoi a trecut in clinica si inlocuia medicii de garda. Dezamagit de rezultatele obtinute in clinica, in care nu erau complet rezolvate cazurile clinice, si-a pus intrebarea daca nu exista si si alte modalitati terapeutice pentru a ajuta bolnavii. Din acest punct a inceput sa-l studieze pe Samuel Hahnemann, cel care a intemeiat homeopatia stiintifica si, totodata, cel care a descoperit sloganul homeopatiei: Simis – Similius – Curantur (cui pe cui se scoate).

Teodor Caba a publicat prima sa carte in 1971, cu tema Homeopatie din Romania din toate timpurile. Tot in aceasta perioada a primit si invitatia de la Clinicile Homeopate Robert - Bosch din Stutgard (R. F. G), cu propunerea de a tine zece cursuri teoretice despre mecanismul de actiune al remediului homopatic cu ajutorul medicului roman Daniel Danielopolu. Din cauza acestei invitatii, Securitatea l-a anchetat pentru acuzatia de violare a secretului de stat. Dupa ce i s-a dovedit nevinovatia, s-a inceput o actiune impotriva lui privind activitatea in spital si cheltuielile facute ca sef al sectiei de interne la acea vreme; aceasta ancheta a durat trei ani si s-a terminat cu o imputatie de 50.000 de lei si un dosar penal de aproximativ 3000 de pagini din partea pacientilor; impotriva sa au fost doar trei, dar indeajuns ca sa fie condamnat la trei ani de inchisoare pentru dare si luare de mita. Dupa recursul care a avut loc la Bucuresti, procesul a fost casat si Dr. Caba a fost declarat nevinovat.

Absolvit de orice vina, a avut o intrevedere la C. S. N. S. T. (Consiliul National de Stiinta si Tehnologie), unde Elena Ceausescu ajunsese sef si unde ii erau recunoscute lucrarile. La cererea lui Caba de a parasi tara impreuna cu familia, raspunsul a fost unul surprinzator: nu avea dreptul sa plece de pe hotarele Romaniei si a fost declarat Bun National, urmand sa fie pazit de un colonel la care va apela oricand va avea nevoie. In schimb, Caba a cerut sa lucreze doar in Policlinica, iar cu aceasta ocazie s-a construit o noua clinica in orasul Calan. In perioada in care a locuit in Calan, Teodor Caba a fost active si in cadrul cenaclului Rad Stanca, unde a tinut prelegeri pe teme specifice profesiei sale.

A scris si a publcicat in fiecare an cate un tratat si a contribuit la instruirea mai multor medici. In anul 1979 a sustinut o lucrare despre Gemoterapie (Congresul de Homeopatiesi Fitoterapie de la Sebes, judetul Alba). Teodor Caba a trecut in nefiinta la 9 mai 2019, iar in luna august 2012 s-a stins din viata fiul sau, Marius Caba, un alt maestru al acupuncturii.

Carti publicate: Introducere in practica acupuncturii (1973), Acupunctura, traditie si modernitate (1977), Acupunctura, diagnostic si tratament (1978), Contributii la practica acupuncturii (1982), Homeopatia (volumul I – 1984, volumul II – 1989), Diagnosticul in medicina traditionala chineza (1985), Acupunctura si sistemul informational - genetic (1986), Fiziologie si fiziopatologie energetica chineza (1998), Particularitati in patologia meridianelor (1998), 777 intrebari despre acupunctura (1998), Incursiune in medicina traditionala chineza (1999), Diagnostic, tratament si puncte noi in acupunctura (2000).

Cărți populare scrise de Teodor Caba: Acupunctura

sus