Theodor Constantin a fost unul dintre cei mai ambițioși prozatori români și rămâne cunoscut și apreciat pentru contribuțiile sale în literatura română. S-a născut la Brăila pe 21 noiembrie 1910. Copilăria lui a fost una extrem de dificilă, pierzandu-și tatăl la vârsta de 7 ani și urmând să își petreacă restul copilăriei crescând la orfelinat. Experiența grea avută între zidurile anoste ale orfelinatului l-au pregătit pentru ceea ce avea să înfrunte mai târziu. A fost căsătorit cu Clara Klein, o evreică ce a fost trimisă într-un lagăr din Transnistria unde a stat doi ani. Evenimentele traumatizante l-au determinat să ducă o viață retrasă și s-a refugiat în cariera sa în literatură. Mai târziu, singurul lor fiu, Horia, a fost găsit mort în Italia, în timp ce așteptă viza pentru Canada.
În anul 1937, Theodor Constantin a absolvit Facultatea de Teologie din București și apoi Facultatea de Filosofie la Cernăuți în 1939. După terminarea studiilor, a lucrat vreme de 5 ani la editura “Cugetarea” fiind corector. Mai târziu a fost la conducerea Direcției de Presă și Edituri a Ministerului Culturii, apoi la editura Științifică și până în anul 1960 a fost redactor șef la editura Tineretului. Și-a făcut debutul literar cu placheta de versuri “Stanțe pentru nemurirea altora” publicată la revista brăileană Luceafărul literar și artistic în 1934, iar apoi a continuat să publice nenumărate nuvele de proză fantastică, poezii, scenarii de film și piese de teatru. S-a făcut remarcat în 1946 cu romanul “Casa cu neguri”, iar în 1957 a publicat “La miezul nopții va cădea o stea”, roman ce a dat naștere filmului “Secretul cifrului” regizat de Lucian Bratu. Ulterior, a publicat nouă romane în serie ce se concentrează pe activitatea unui trust de spionaj internațional numit “Nebel”, acestea reprezentând opera sa esențială.
Romanul “Doamna cu voaletă din Balt Orient Express” a fost publicat în 1971 la editura Militară și este unul din volumele seriei “Nebel”. Este un roman de mister și aventură ce urmărește povestea dispariției misterioase a Matildei Healy, cunoscută drept “doamna cu voaletă”. Aceasta dispare în mod subit din trenul Orient Express, care o aducea în Romania din Viena.
Romanul începe cu sosirea trenului Orient Express în Romania, unde doamna Matilde Healy este așteptată. La sosire ea nu este de găsit, iar dispariția devine un mister ce atrage atenția autorităților și a presei. Ducu și echipa sa sunt chemați să efectueze investigații, iar pe măsură ce ancheta avansează, aceștia descoperă că doamna cu voaletă avea o viață dublă, iar dispariția ei este legată de o serie de evenimente din trecutul acesteia. Investigația scoate la iveală o întreagă rețea complexă de intrigi, trădări și secrete bine păstrate. Atât colegii de compartiment ai doamnei Haley, cât și personalul trenului sunt implicați în anchetă în mod direct. Ducu și echipa sa reușesc să pună cap la cap toate indiciile și să descopere adevărul din spatele dispariției iar finalul este unul extrem de surprinzător.