Romanul “O tragedie americană”, “An american tragedy”, de Theodore Dreiser a apărut în anul 1925, la editura Boni & Liveright din New York, Statele Unite, fiind un roman care prezintă aspecte complexe din viața unui tânăr sărac care dorește să crească în ierarhia socială. Un roman bazat pe detaliere, autorul este obsedat de redarea detaliată a aspectelor cu care se intersectează personajul principal. Romanul a fost publicat în trei volume, fiecare volum având câte un subtitlu sugestiv: “Mirajul bogăției”, “Prețul parvenirii” și “Regrete târzii”.
În România, romanul apare în anul 1951, la editura Cartea Românească, reprezentând în acea perioadă pentru cititori, o poveste antrenantă în care suspansul și prăpastia dintre clasele sociale, precum și dorința de afirmare au creat o emulație în percepția cititorilor români.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1954, cartea fiind structurată în două volume, în format broșat, editura pentru Literatură Universală, din colecția Clasicii Literaturii Universale, 1961, în două volume și în format broșat, editura Minerva, din colecția Biblioteca pentru Toți, 1973, în trei volume și în format broșat sau editura Orizonturi, din colecția Romane celebre, 2014, în trei volume și în format broșat.
Theodore Herman Albert Dreiser s-a născut la data de 27 august 1871, în localitatea Terre Haute, din statul Indiana, Statele Unite, fiind un însemnat scriitor, jurnalist, eseist, scenarist sau redactor, adept al naturalismului, fiind un specialist în redarea realității vieții în operele sale.
În anul 1900, publică primul său volum, intitulat “Sora Carrie”, poveste care nu prinde la public așa cum și-ar fi dorit autorul. Mai târziu, lucrează ca editor la o revistă pentru femei, însă este forțat să demisioneze după ce se dovedește că are o aventură cu cineva de la serviciu.
Continuă să publice volume, care au ca subiect principal prăpastia din societate, însă cel mai răsunător succes, apare în anul 1925, când publică romanul “O tragedie americană”. Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de Jennie Gerhardt, 1911, “Trilogia dorinței”, formată din trei titluri, publicate în 1912, 1914 și 1947, cea din urmă fiind publicată postmortem sau “Geniul”, 1915.
Romanul “O tragedie americană”, de Theodore Dreiser, prezintă o poveste complexă a unui tânăr pe nume Clyde Griffiths, care a crescut într-o atmosferă bazată pe sărăcie și pe lipsuri materiale, făcând parte dintr-o familie de misionari religioși.
Toate aceste lipsuri care l-au frământat în copilărie, pun stăpânire pe gândurile acestuia, dorind, prin orice mijloc să escaladeze cât mai rapid în ierarhia socială și să ajungă un om bogat.
Povestea se derulează, fiind prezentate evenimentele în care acesta își găsește un loc de muncă, are parte de prima experiență în dragoste, dar și momentul în care este implicat într-un accident, fiind apoi silit să fugă din orașul natal, Kansas City și să își părăsească familia.
Mai târziu, ne este prezentată viața schimbată a personajului, care trăia ca un răzvrătit în Chicago, precum și toate momentele pe care le parcurge până când ajunge la Lycurgus.
Este prezentată prima sa iubită, Roberta Alden, cu care are o relație fericită, până când acesta, având în minte că aceasta este o subalternă în fabrica unchiului său și având întotdeauna în minte că trebuie să se îmbogățească cât mai rapid, încearcă să se despartă de aceasta.
Roberta îi spune apoi că este însărcinată, vrând să se căsătorească cu Clyde, însă, acesta o întâlnește pe Sondra Finchly, în bogata lume din Lycurgus, făcându-și un plan pentru a o îneca pe Roberta într-un lac. Planul este dus la bun sfârșit, Roberta fiind ucisă, doar că acesta este zărit de câțiva localnici care îl recunosc și îl reclamă, având apoi parte de un un proces, care îi aduc în cele din urmă condamnarea la închisoare și, în același timp remușcări pentru toate acțiunile greșite înterprinse în viață.
Romanul a fost ecranizat în anul 1981, fiind regizat de lituanianul, Marijonas Giedrys și avându-i în rolurile principale pe Gediminas Storpirstis, în rolul lui Clyde Griffiths și pe Anna Aleksakhina, în rolul Sondrei Finchly.