Despre Theodore Dreiser
O tragedie americana este una dintre lucrarile clasice ale literaturii Statelor Unite. Autorul cartii, Theodore Herman Albert Dreiser, s-a nascut pe 27 august 1871 la Terre Haute, Indiana, al doisprezecelea din treisprezece copii ai parintilor sai, oameni saraci si fara radacini. Doar zece dintre copii au supravietuit varstei mici. Familia s-a mutat constant dintr-un loc in altul incercand sa caute un trai mai bun; tatal era morar, mai mult lipsit de posibilitatea de a se angaja, romano-catolic practicant - mai tarziu in viata, Theodore Dreiser va asocia aceasta confesiune religioasa cu ineficienta economica a tatalui - iar mama apartinea cultului mennonit, o factiune protestanta, si era o fire blanda si miloasa, dupa cum si-o aminteste scriitorul. Din aceasta perioada grea a vietii si din aventurile si nereusitele fratilor si ale surorilor sale, Dreiser isi va gasi suficienta inspiratie pentru a crea povesti si personaje.
Va studia cu intermitente la scoli parohiale si publice si va face si un an de facultate la Universitatea Indiana inainte de a se lansa profesional ca reporter in 1892 la Chicago. Va citi destul de mult, printre care si speculatiile filosofice ale lui Herbert Spencer, ajungand sa creada ca oamenii sunt fiinte neputincioase in fata instinctelor si presiunilor sociale si sa considere ca este o lupta inegala intre cei puternici si cei slabi la nivelul intregii societati. Se casatoreste cu Sara White in 1898, dupa ce se mutase de cativa ani la New York, colaborand cu diverse ziare, insa infidelitatile lui repetate duc la divort in 1912.
In 1899 incepe sa scrie romanul Sora Carrie la sugestia unui coleg jurnalist. Cartea este publicata in anul urmator, editura facand acest lucru ca raspuns la entuziasmul lui Frank Norris, care citise manuscrisul, insa subiectul cartii ce facea referire la felul in care o femeie imorala scapa fara sa suporte consecintele actiunilor ei impiedica editura sa faca publicitate cartii, aceasta inregistrand vanzari foarte scazute. Faptul in sine, alaturi de problemele de cuplu si din familie il duc pe Dreiser la o depresie adanca si la o tentativa de suicid din care este salvat de fratele sau, Paul. Dupa ce se trateaza intr-o institutie, ajunge editor sef la mai multe reviste pentru femei si situatia lui financiara este imbucuratoare. Publica Jennie Gerhardt, o poveste despre o tanara ce-si ofera serviciile sexuale barbatilor puternici si bogati pentru a-si ajuta familia saraca. Continua sa scrie romane, o piesa de teatru, povestiri, schite, eseuri filosofice si lucrari autobiografice, iar in 1925 scoate O tragedie americana, care ii aduce un nebanuit succes comercial si aplauze din partea criticilor literari. Critica vehementa a sistemului legal american pe care Theodore Dreiser o face in romanul sau il va face lider al promovarii reformelor sociale. Marea depresie economica din 1930 ii va lichida prosperitatea financiara si-l va face sa-si reconsidere pozitiile anticomuniste pe care le avea. Scrie in continuare, insa ceea ce publica nu mai atinge un nivel inalt de succes la public. Se muta de la New York la Los Angeles in 1938 si se casatoreste in 1944 cu Helen Richardson, amanta pe care o avea din 1920. Intra in Partidul Comunist American cu putin timp inainte sa moara.