Theophile Gautier este cunoscut la nivel mondial pentru scrierile sale de aventură și pentru portretul inegalabil pe care îl face societății sale. Poate cea mai apreciată lucrare semnată de francez este „Căpitanul Fracasse”, însă această nu este singura operă remarcabilă din cariera autorului. Operele lui Gautier sunt adevărate fresce ale societății sale, pline de culoare și de energie.
Autorul reușește să atragă atenția asupra vieții simple trăite în suburbiile Parisului, care contrastează puternic cu stilul de viață al nobilimii proaspăt îmbogățite. Gautier rămâne în imaginarul colectiv drept un scriitor clasic, romantic, interesat de artă și de frumos. De-a lungul carierei sale, scriitorul îmbină armonios realitatea cu ficțiunea și face o adevărată pledoarie pentru simplitatea francezilor, pentru măreția culturii lor și pentru potențialul lor artistic. Într-o vreme în care stabilitatea politică era un subiect imposibil, autorul se concentrează pe cu totul și cu totul alte teme.
Astfel, francezul dă naștere unor povești parcă aduse din alte lumi și, pentru acestea, va fi poreclit vânzătorul de iluzii. Lumina palidă a Parisului, oamenii săi, sărăcia și misterul vremurilor ori toate carențele societății sunt numai câteva aspecte pe care Gautier le atinge in paginile sale.
Nuvele, proză scurtă, articole istorice ori romane de largi întinderi, toate acestea poartă mândre semnătura francezului de geniu, care va fi comparat cu Hugo sau Dumas.
„Avatar” este o nuvelă de scurte dimensiuni, axată îndeosebi pe frumusețea oamenilor din Paris și din împrejurimi, pe simplitatea lor și pe manieră în care se raportează la o lume aflată în plin declin social și economic. Cumva, Gautier aduce o frescă a societății sale și concentrează în mâna personajelor toată acțiunea. Lucrarea este de o frumusețe cum rar întâlnim, iar personajele sunt extrem de bine alcătuite, toate contribuind la tabloul final. Deși nu are o acțiune susținută, iar firul narativ este singular, opera cucerește prin detalii și descrieri mărețe. Iubirea si sărăcia, destinul și norocul, neputința și curajul, acestea sunt principalele elemente pe care autorul le exploatează in opera prezentă.
Cumva, la o analiză mai atentă, Gautier se inspiră de la Hugo și culege câteva dintre ideile acestuia, pe care le reinterpretează in stilul său caracteristic. Rezultatul, vom vedea, va fi fabulos, iar nuvela va fi apreciată în cercurile literare ale veacului.
Franța de altădată este magică în măreția ei, populată de oameni curajoși, mânați de dorința unei libertăți imediate. Pe alocuri, se leagă idile și povești de dragoste pasagere, se nasc intrigi și dușmanii celebre, se consumă ziare locale și vin ieftin prin bodegi. Acesta este tabloul principal al scrierii lui Gautier, iar nuanțele sale ne vor fascina.
Lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru, la numai un click distanță, în mai multe ediții: Minerva (2006), Salamandra (1993).