„Jude neștiutul" cunoaște lumina tiparului în 1895 și este semnat de Thomas Hardy. Englezul care avea să dea literaturii universale opere de o însemnătate extraordinară, precum „Departe de lumea dezlănțuită", va șoca societatea vremurilor cu acest nou manuscris. Voci din clasa intelectualilor au remarcat că, după publicarea acestui roman, Hardy nu va mai scrie niciodată acest gen de literatură. Scriitorul va fi aspru criticat pentru curajul de a trata teme considerate jignitoare la vremea respectivă.
Povestea lui Jude, un băiețel orfan, crescut de o mătușa, care pornește într-o incursiune stranie către maturizare, va stârni numeroase controverse. În secolul al XIX-lea, într-o lume acaparată de iluzia credinței, plină de norme și cutume absurde, Jude îndrăznește să iubească liber. După ce se dedică mare parte din viață studiilor, visând să ajungă la universitate, se căsătorește cu o tânără întâlnită din întâmplare pe străzile Londrei.
Căsătoria lor durează doar câteva luni, în urma căreia se naște un copil, care, după finalizarea divorțului, ajunge să locuiască cu tatăl său.
Într-o societate care nu permitea divorțul și blama orice părinte singur, Jude își crește singur băiatul, fiind convins că nu va cunoaște niciodată dragostea sau succesul profesional. Când în peisaj își face apariția verișoara Sue, ordinea lui Jude se transformă într-un haos.
Bărbatul cade pradă unei iubiri pătimașe, vicioase, nebune și pornește, astfel, într-o călătorie din care nu există cale de întoarcere. Sue este și ea divorțată și îi împărtășește sentimentele bărbatului, ignorând normele secolului și minimalizând consecințele uniunii lor bolnăvicioase.
Cei doi se stabilesc împreună și iubirea lor pare mai puternică decât orice alt factor perturbator venit din exterior. Tabloul familiei fericite nu durează mult însă, căci tragedia va lovi puternic cuplul de îndrăgostiți. Când băiatul lui Jude din prima căsătorie săvârșește un gest inexplicabil și își ucide ceilalți doi frați, după care se sinucide, povestea devine de-a dreptul macabră.
Jude și Sue nu pot rezista durerii și, aproape atinși de nebunie, se despart, deși încă se iubesc. Femeia se întoarce în brațele fostului soț, iar Jude capătă o boală incurabilă, care, în cele din urmă, îi va aduce sfârșitul.
Hardy reușește să îmbine tragicul cu realul, iubirea și suferința fiind cele două elemente principale care vor chinui imaginația cititorului.
Deși criticat pentru îndrăzneala de a da naștere unei astfel de opere, Hardy va cuceri publicul de pretutindeni, iar opera va deveni una de referință în literatura. Romanul va fi tradus în peste 20 de limbi de circulație mondială și adaptat pentru piese de teatru și filme.
În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, dintre care amintim: Editura pentru Literatură Universală (1965), LIP Impex (2002), Aldo Press (2003).