Probabil unul dintre cele mai cunoscute romane ale literaturii universale, „Tăcerea mieilor” avea să facă înconjurul planetei, la numai câteva săptămâni de la apariție. Ecranizarea cu același nume avea să aibă încasări record la primele difuzări, iar Sir Anthony Hopkins să bifeze încă un rol extraordinar în palmaresul deja bogat. Cartea este o incursiune deosebită în mintea celui mai temut criminal al tuturor timpurilor, o scanare psihologică a acestui geniu asasin, devenit atât de celebru.
Cartea este publicată pentru întâia oară în anul 1988, iar ecranizarea vine abia în 1991, sub semnătura regizorului Jonathan Demme. Acțiunea se construiește în jurul polițistei Clarice Starling, poate una dintre cele mai puternice femei ale literaturii universale. Trimisă de șeful său să investigheze cazul criminalului Buffalo Bill, care face victimă după victimă în SUA, femeia ajunge la un alt asasin celebru, doctorul Hannibal Lecter. Acesta din urmă este un personaj extrem de periculos, condamnat la închisoare pe viață pentru fapte abdominale, precum crime înfiorătoare și acte de canibalism. Doctorul Hannibal este păzit 24 de ore din 24 și își ispășește pedeapsa într-o închisoare americană de maximă securitate.
Ajunsă în celula lui Hannibal, Clarice încearcă să deslușească misterul acestui personaj atât de controversat, deși, nu neagă că îi este frică. În mod straniu, Lecter observa în Clarice o minte iscusită și o inteligență nativă pe care rar a mai întâlnit-o și acceptă, astfel, să vorbească. De aici înainte, misterul se adâncește, iar eroina noastră este purtată într-un joc periculos, într-o cursă contra cronometru. Doctorul Lecter dorește să afle informații prețioase din trecutul acesteia și să înțeleagă de ce o femeie, care ar fi putut avea orice altă carieră, a ales să urmărească asasini periculoși. Clarice înțelege simpatia doctorului Lecter și chiar îi apreciază inteligență, însă nu poate să îi înțeleagă faptele pentru care a ajuns în spatele gratiilor.
Cartea este o adevărată capodoperă, iar ficțiunea se îmbină frumos cu aspectele psihologice pe care autorul știe să le expună într-o manieră inedită. Avem, așadar, o femeie-detectiv curajoasă și inteligentă, dar cumva urmărită de umbrele trecutului și captivă într-un joc absurd și periculos de-a șoarecele și pisica. În accepțiunea lui Lecter, Clarice este suficient de inteligentă încât să îl captureze pe Buffalo Bill, dar nu suficient de matura încât să înțeleagă psihologia din spatele crimelor sale. Între cei doi se leagă o relație ciudată, o dependență greu de priceput, finalul romanului schimbă în totalitate raporturile stabilite la început, iar cititorul va fi de-a dreptul surprins. Va reuși Clarice să rezolve misterul lui Buffalo Bill? Îi vor fi utile sfaturile lui Lecter?
Toate aceste răspunsuri se găsesc în romanul fenomen, semnat de Thomas Harris și pe care îl găsiți la numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru: RAO (2008), Lider (1998), Elit Comentator (1992).