Thomas Mann avea să devină unul dintre cei mai apreciați scriitori ai secolului al XX-lea. Astfel, scriitorul aduce în atenția publicului o serie de lucrări deosebite, pline de mister și culoare și inspirate din realitatea vremurilor sale. Nefiind un romantic, Mann nu se axează pe legăturile dintre persoane, dar reușește să ne atragă atenția prin alte artificii contextuale. Lucrarea de față este una remarcabilă, poate cea mai apreciată semnată de Thomas Mann.
Prezentând o lume parcă ruptă din basme, Mann reușește să ne stârnească interesul. In centrul lucrării se află Dorothea, o ducesă de o frumusețe răpitoare, care aduce pe lume un fiu pe care îl va boteza simbolic Klaus. Așadar, după nașterea pruncului, la curte se organizează serbări în onoarea acestuia. Momentele acestea de o însemnătate deosebită vor fi evidențiate magistral de autor, care reușește să ne cuprindă într-un aer de poveste, într-un cadru idilic, alături de eroi diferiți și plini de culoare.
Parcursul lui Klaus prin copilărie, adolescență și maturitate este atent evocat, iar personajele care sunt direct implicate în formarea sa ca om vor fi si ele aduse în prin plan. Fastul regal, chestiunile politice și vâltoarea evenimentelor sociale sunt principalele teme pe care Mann pe aduce în fața noastră. Parcurgem cele 350 de pagini ale manuscrisului înăbușiți de dorința de a afla ce îi pregătește soarta prințului și cum va gestiona el trebuirile regatului recent moștenit. Imaginea mamei sale, acum bătrână, este înduioșătoare, iar Mann reușește să creioneze deosebit portretul acesteia. Rivalii noului prinț roiesc în jur și așteaptă momentul oportun pentru a-i face rău. De cealaltă parte a baricadei, se țes intrigi de culise, bârfe din interiorul locului, legături primejdioase și apar dușmănii neprevăzute.
Cartea capătă un iz de basm nemaipomenit, iar forța de evocare a lui Mann este incredibilă. Peisajele sunt și ele de o frumusețe rară, iar realitatea vremurilor de îmbină magistral cu ficțiunea, cu visul imaginat de scriitor. Cumva, pornim într-o călătorie la capătul căreia ajungem mai înțelepți, mai curajoși și mai liberi. Înfruntăm, alături de Mann, nebunia veacului său, parcurgem kilometri călare ori la pas, înfruntăm oști mânioase și cucerim noi teritorii. Portretul eroului este conturat printr-o alăturare a calităților mamei cu cele ale tatălui, iar rezultatul va fi unul luminos.
Călătoria personajului ia o turnură neașteptată, noi personaje in apar în cale și alte dificultăți are de depășit. Acțiunea se ramifică în mai multe fire narative, iar suspansul este păstrat până la ultimele capitole, acestea fiind și cele care vor dezvălui misterul întregii opere.
Lucrarea ajunge pe piața de carte și se epuizează masiv, iar, mai apoi, este tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională. Astăzi, aceasta este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2006), Eminescu (1974).