Filtre:
Edituri
 Stiintifica(13) Minerva(3) Hachette(2) Universitas(2) Socec(1) Librarie Socec Co.(1) Lito-Tipografia Carol Gobl(1) Institutul de Arte Grafice Carol Gobl(1) Tipografiile Romane Unite(1) Garnier Freres(1) Firmin Didot(1) Tipografia Jockey Club(1) Artemis(1) Philipp Reclam(1) Teora(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
18402003
Limba
 Romana(22) Germana(6) Franceza(2) Latina(2) [bilingv]Romana si latina(2) [bilingv]Latina si franceza(1)
Coperti
 Brosate(19) Cartonate(14) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(2) Bilioteca Filozofica(1) Biblioteca Filozofica(1)

Filtrează
Carti Titus Livius
Ordonează
Titus Livius - Ab urbe condita (volumul 2) -50% Vezi detalii Titus Livius - Ab urbe condita (volumul 2) IN STOC Pret: 15,00Lei 7,50 Lei
Pagina: 12
Carti Titus Livius
Despre Titus Livius

Nascut in Patavium - azi Padova, Italia - in 59 sau 64 i.Hr, Titus Livius este unul dintre mareii istorici romani. De la fondarea Romei -  Ab urbe condita - a devenit o lucrarea clasica inca din timpul vietii sale si a marcat genul de scrieri istorice in ceea ce priveste stilul si filosofia pana in secolul al 18-lea al erei noastre. Despre viata lui Titus Livius nu se cunosc multe, iar despre familia sa de provenienta nu se stie nimic. Patavium era un oras dezvoltat, bogat, unde se respectau cu strictele normele morale ale perioadei, insa a fost afectat de razboiul civil in care, in anul 44 i.Hr, a fost ucis Cezar. O mare parte din viata trebuie ca istoricul si-a petrecut-o in Roma, acolo unde ar fi putut avea acces la documente ce contineau date si informatii necesare scrierilor sale. Destul de devreme in cariera sa a fost mentionat ca avand legaturi profesionale cu Octavian Augustus si a fost invitat sa supervizeze activitatile literare ale nepotului monarhului, tanarul Claudius, viitorul imparat. Numele lui nu apare, insa, alaturat clasicilor poeti ai vremii, ca Horatiu, Virgil sau Ovidiu, si nici in legatura cu patronul artelor, Mecena. Se pare, deci, ca avea suficienta independenta financiara ca sa nu fie dependent de un patron oficial. Augustul il numeste, la un moment dat, pompeian, in sensul de caracter independent si fatis.

Monumentala sa lucrare se imparte in 142 de carti, acoperind perioada de la fondarea orasului Roma - conform legendei, in 753 i.Hr. - pana in anul 9 d.Hr., anul mortii generalului Drusus. Din lucrarea originala au fost pierdute cartile 11-20 si 46-142, continutul lor fiind astazi cunoscut doar din rezumate si din citatele altor istorici, care mentionau fragmente din textul istoricului latin. Magnitudinea lucrarii este greu de inteles, Titus Livius scriind aproximativ trei carti din Istoria Romei pe an. Intr-o scrisoare a sa, Plinius cel Tanar mentioneaza ca istoricul ar fi fost tentat sa abandoneze scrierea, insa devenise prea fascinanta pentru el ca sa mai poata renunta. Tot el povesteste ca un cetatean din Cadiz (din Andaluzia de azi) venise pana la Roma pur si simplu ca sa aiba multumirea ca s-a uitat la marele istoric.

In cartea sa, Titus Livius prezinta cu admiratie si emfaza istoria Imperiului Roman, vadind simpatie fata de inceputurile Romei. Foloseste materiale din cronicile de pana la el, nesupunand criticii informatiile gasite, ci valorizand stilul literar si impactul emotional. Isi coreleaza felul de a scrie cu subiectele la care face referire: actiunile rapide, spre exemplu, sunt descrise in multe propozitii scurte, alerte; informatiile seci, de arhiva, vor primi un limbaj formal, fara tente emotionale; o batalie va fi redata cu un vocabular amplu, plin de dramatism, de imagini poetice menite sa exprime atmosfera. Titus Livius carti. Are un stil captivant, ceea ce este de mare folos epocii sale si politicii interne a Imperiului in timpul lui Augustus. Se remarca si prin seriozitatea cu care abordeaza problematica morala. Titus Livius a murit in orasul sau natal in anul 17 d.Hr., lasand in urma si convingerea, care a marcat lucrarile celor mai multi istorici care i-au urmat, ca exista o legatura adanca intre cursul istoriei si caracterul celor care participa la mersul ei.
Cărți populare scrise de Titus Livius: De la fundarea Romei

sus