Titus Viorel Popovici s-a născut pe 16 mai 1930 în familia unui poștaș și a unei învățătoare. Urmează școala primară în Oradea, apoi se mută în Arad pentru a frecventa treptele liceului unde va publica primul său eseu în revista școlii. Începe apoi studiile de filologie la Universitatea București și începe să publice schițe și nuvele în revista Viața Românească, însă nu își va obține diploma de licență. Va deveni inspector in Ministerul Artelor, la Directia Teatrelor iar după terminarea studiilor va publica prima sa carte, Străinul, în 1955. Va fi privit cu ochi buni de critici și la doar doi ani distanță va publica Setea, nuvelă ce va da startul scrierilor despre viața satului. În același an devine și scenarist și realizează transpunerea pe micile ecrane a nuvelei Moara cu noroc a lui Slavici. Se va dedica întru totul acestei meserii și va realiza zeci de filme precum Secretul lui Bachus, Mihai Viteazul sau Pădurea spânzuraților. După 13 ani va reveni în scenă cu nuvela "Moartea lui Ipu" ce a fost publicată pentru prima dată în 1970 la editura Albatros, ediție ce a fost urmată de cea din 1971 a aceleași edituri. O versiune nouă nu a apărut până în prezent, așa că îți recomand să comanzi cartea imediat ce o vezi pe stoc pentru că exemplarele sunt numărate.
Ne aflăm într- un sat din Vestul țării unde un adolescent de 14 ani ne povestește ce s-a întâmplat la finalul lui august 1944. Un soldat german este găsit ucis pe un câmp din apropiere iar comandantul când află ia foc. Spune că dacă nu se va găsi făptașul, primarul, preotul și alte personalități importante din sat vor fi executate așa că trebuia repede găsită o soluție. Sătenii vor să îl convingă pe Ciupe Tudor, zis și Ipu, să ia vina asupra lui că și așa nu mai are nimic de pierdut și nu contează pentru nimeni dacă pățește ceva. Bătrânul decide să accepte asta dar cu câteva condiții, și din un om pe care nimeni nu îl băga în seamă ajunge să fie mai important decât primarul. Toată lumea încerca să îi îndeplinească ultimele dorințe însă peste noapte armata română reușește să salveze satul. Ipu reajunge la statusul său inițial și toată faima avută ia sfârșit. Nu mai moare din cauza armatei germane, însă este ucis de dizgrația celor ce cândva i-a considerat familie sau salvatori.
Nuvela a fost ecranizată la doi ani după apariție cu titlul "Și atunci i-am condamnat pe toți la moarte" în regia lui Sergiu Nicolaescu. În 2013 apare și varianta numită "Condamnat la viață" în regia lui Bogdan Dreyer.
Pe 30 noiembrie 1994 autorul va deceda iar moartea sa va rămâne un mister. Se speculează cum că ar fi fost asasinat pentru că avea cunoștințe vaste despre Partidul Comunist însă preferăm să credem că a fost doar un accident de mașină brutal.