Tracy Chevalier are doar 10 romane scrise, însă fiecare este atât de special în felul său încât a devenit bestseller peste noapte. A scris romane precum ”Fata cu cercel de perlă” sau ”Simetria de temut”. Tracy Chevalier are acum 58 de ani și trăiește în Mare Britanie încă de pe vremea când a început scrierea primei sale opere.
Romanul ”Albastru pur” este romanul de debut al autoarei ce a fost publicat în 1997 la editura HarperCollins. În limba română poți citi edițiile Polirom din 2004 și 2011.
Romanul este destul de amorf și complex pentru că acțiunea se întâmplă pe două planuri: unul din prezent iar unul ce are loc cu 400 de ani în urmă. Toate acestea sunt în cadrul unei Franțe demult apuse, o Franță rurală de-a lungul graniței cu Elveția. Ella Turner este personajul principal din prezent, o descendentă a hughenoților. Este căsătorită cu un arhitect celebru ce lucrează în Toulouse, ea locuind în sătucul Lisle ce se află la marginea râului Tarn și îi oferă o priveliște minunată. Când s-a mutat în Franța, Ella a avut 3 dorințe: să învețe limba pentru a-și putea relua meseria de moașă, să își cunoască originile ancestrale și să aibă un copil. La doi ani după căsătorie cei doi se decid să conceapă un copil iar femeia începe să aibă vise bizare ce conțin culoarea albastră. De aici începe legătura cu partea din trecut a romanului ce are loc în 1500. Aici Isabelle du Moulin este căsătorită cu Etienne Tournier și au trei copii: Petit Jean, Marie și Iacob. Familia deține o fermă prosperă la marginea râului Tarn iar fiica cea mare ia lecții de la mama sa despre cum să devină moașă. Ceilalți membrii ai familiei nu sunt de acord cu meseria această pentru că în acele vremuri, a fi moașă însemna a fi mâna dreaptă a diavolului. Când mama lui Isabelle moare din cauza unei mușcături de lup, sătenii spun că totul s-a întâmplat din cauza meseriei sale, iar viața sa va fi bântuită de bârfele lor. Povestea ei a fost ciudată încă din copilărie când părul său devine roșu exact cum este descris părul Fecioarei Maria în ”Albastrul Fecioarei”. Din această cauză a fost nevoită să își acopere părul pentru că sătenii o credeau un demon, ba mai mult, au pus-o să distrugă statuia Fecioarei pentru a ascunde capitolul mai sus menționat.
Întorcându-ne în prezent, Ella își caută strămoșii la o biserică. Când iese de acolo observă că părul său a devenit de un roșu țipător și îmbrăcămintea sa este albastră. Trecutul cu prezentul încep să se lege poetic și să formeze un întreg, însă trebuie să citești cele aproape 400 de pagini pentru a te convinge singur!