La începutul secolului al XIX-lea, Mary descoperă în apropierea casei sale fosile ce par a proveni de la niște făpturi nepământene, tare stranii. Acest eveniment îi va da viața peste cap, iar femeia pornește o adevărată cercetare pentru a află de unde provin și, mai ales, cum au ajuns acolo. În drumul său pentru elucidarea misterului, eroina se va confrunta cu tot soiul de impedimente, de la resursele financiare limitate și lipsa informațiilor, până la discriminare și bârfe gratuite și partea cunoscuților.
Trebuie spus că, la vremea respectivă, societatea era îndeosebi guvernată de barbari, iar femeile reprezentau numai obiectul reproducerii ori cumva un element auxiliar bărbatului. Ciudat sau nu, Mary ajunge în vizorul tuturor tocmai prin încăpățânarea și perseverența de care dă dovadă și ajunge să fie chiar sfidată și luată în derâdere.
Când femeia găsește o aliată, lucrurile se schimbă într-o manieră neașteptată. Noua sa prietenă împărtășește întru totul dorința de a descoperi proveniența rămășițelor respective și de aici înainte nimic nu poate sta în calea celor două femei. De aici înainte, între cele două femei se creează o legătură de prietenie strânsă pe care scriitorul o va aduce în prim plan, analizând-o din mai multe unghiuri și fiind atent îndeosebi la trăirile interioare ale acestora.
Elizabeth și Mary sunt diferite, dar sunt unite de același ideal și își vor dedica fiecare clipă pentru a-l atinge. Cumva, pe lângă povestea care se află în prim plan, cunoaștem și teritoriile îndepărtate de unde provin personajele, ne familiarizăm cu locul, învățăm obiceiuri și suntem acaparați de desfășurarea de forțe pe care Chevalier o exploatează la maximum.
Trimiterile către religie sunt multiple și ne șochează, căci autorul nu a arătat astfel de interese în alte scrieri. De asemenea, el ține morțiș să prezinte societatea vremurilor și, mai ales, criza politică și socială prin care trec oamenii secolului al XIX-lea. Pe alocuri, Chevalier vorbește despre neputința femeii în societatea patriarhală, despre intoleranță, despre xenofobie și despre discriminare. Toate aceste abordări ne duc cu gândul la epoci pe care le credeam demult apuse. Scriitorul însă nu se ferește să atace regimurile politice aflate la putere, să facă afirmații dure, să condamne și să ponegrească. Ani mai târziu, opera sa va fi revelatoare în mai multe direcții, însă trebuie să menționăm că manuscrisul a fost supus cenzurii și autorul și-a atras nenumărați dușmani.
O lucrare fascinantă, plină de culoare și mister, o realitate diferită, o contemplare a vieții și o pledoarie pentru libertate, asta ne oferă Tracy Chevalier în manuscrisul său ajuns atât de celebru astăzi. Astăzi, lucrarea poate fi găsită la numai un click distanță, în mai multe ediții: Polirom (2010), Polirom (2017).