Truman Capote se naște pe 30 septembrie 1924 într-o famile înstărită din New Orleans. Tatăl său l-a părăsit la vârsta de 4 ani, iar asta a influențat fluxul viitor al vieții sale. Învață singur să citească în nenumăratele mutări cu mama sa, iar mai târziu este încredințat mătușii sale dintr-o regiune foarte săracă din Alabama. După ce în 1933 mama sa se recăsătorește, Truman ajunge în New York și este fascinat de zgârie nori și farmecul sutelor de oameni de pe străzi. Din cauza rezultatelor dezastruoase la învățătură, după ce este transferat de la mai multe școli private, părinții sunt sfătuiți să îi facă un test de inteligență pentru că este bănuit de retard mental. Rezultatul a fost contrar așteptărilor, băiatul fiind catalogat drept geniu, iar la 17 ani renunță la școală pentru o slujbă micuță la publicația The New Yorker. Primul său roman, ”Miriam” este remarcat imediat iar editura Random House îi oferă chiar un avans pentru publicarea următoarei opere. Din cauza dependenței de droguri și alcool, inima autorului cedează pe 25 august 1984, la aproape 20 de ani după câștigarea premiului Emmy.
Romanul ”Cu sânge rece” a fost publicat pe 17 ianuarie 1966 la editura Random House, iar traducerea în limba română a avut loc începând cu anul 1968 la Editura pentru Literatură. Alte două ediții ce merită menționate sunt cele de la editura Vivaldi din 1993 și editura Art din 2015.
Romanul ne face cunoștință cu Herb Clutter, un fermier foarte respectat care trăiește în Holcomb, Kansas, cu familia lui. Pe 14 mai 1959 este însă ultima zi când cineva îi va mai vedea. Dimineața următoare un prieten al fiicei lor, Nancy, observă lipsa familiei la biserică și se gândește că ar fi mai bine să îi cheme personal. Vede că nu răspunde nimeni la ușă așa că o cheamă pe Sue pentru a intra prin efracție. Odată intrați văd toți membrii familiei uciși cu sânge rece. Cheamă poliția iar odată începută ancheta, criminalii fug din oraș.
Alvin Dewey de la biroul de investigații începe să caute suspecți însă niciunul nu se potrivește cu profilul făcut la fața locului. Între timp Dick, cel ce a comis crimele, și colegul său fug din stat în stat pentru a comite și alte fapte, însă sunt obligați să se întoarcă în America din cauza falimentului.
Pe un alt plan îl întâlnim pe Floyd Wells care aude la știri despre crima din Holcomb. Acesta lucra la ferma familiei însă într-un moment de slăbiciune apelează la Dick. Planul inițial era doar de a jefui familia, însă negăsind nimic de valoare în casă a decis că ar fi mai bine să comită asemenea crimă.
Criminalii sunt prinși și are loc un proces dramatic. Duși la o întâlnire cu un psihiatru, aflăm că aceștia sufereau de schizofrenie și tulburări de personalitate însă chiar și așa, ambii primesc pedeapsa cu moartea și sunt executați pe 14 aprilie 1965.
Romanul a fost ecranizat de două ori, în 1967 (pelicula având același nume) în regia lui Richard Brooks și în 2005 sub denumirea de ”Capote” în regia lui Bennett Miller.