Numele trandafirului, Insula din ziua de ieri sau Pendulul lui Foucault sunt doar trei dintre titlurile cu care Umberto Eco a reușit să câștige încrederea și admirația cititorilor de pe tot mapamondul. A fost crescut în spirit catolic iar tatăl său l-a îndemnat să devină avocat însă el a ales literatura și filosofia. Studiază la Universitatea din Torino apoi devine editor de televiziune dar și lector universitar. Din anii '80 începe să devină cu oscut și primește același post la Universitatea din Columbia, Harvard dar și Bologna. Timp de 16 ani a fost editor la editura Bompiani și tot aici își va publica toate operele cu puțin timp înainte de moartea sa. Autorul își are sfârșitul pe 19 februarie 2016 din cauza cancerului pancreatic dar reușește să lase în urmă o comoară literară pe care oricine o va aprecia, de la cei mici la cei mari.
Romanul "Baudolino" a apărut pentru prima dată la editura Bompiani în anul 2000. În limba română apare în numeroase ediții, printre care Humanitas în 2011, Pontica în 2001 sau Polirom în 2007.
În 1115 Baudolino era doar doar un țăran tânăr foarte talentat ce a fost vândut regelui Frederic I. Învață ce înseamnă lupta în Italia de Nord, este educat la curtea regală și bineînțeles învață limbile străine. Datorită cunoștințelor vaste este trimis la Paris pentru a deveni savant și acolo se împrietenește cu Robert de Boron și Kyot de la care află de existența regatului peștrului Ioan. În țara sa începuse un război de independență pentru că fiecare oraș să își poartă numele cu mândrie și luptă pentru numele Alessandriei unde Frederic ajungea de asemenea împărat. Acesta moare, conform istoriei înecat într-un râu, însă potrivit izvoarelor nescrise își are sfârșitul cât timp a fost cazat la castelul unui nobil armean. Erau numeroși suspecți așa că Baudolino își asumă rolul de detectiv pentru a descoperi cine a încercat să ucidă persoana ce i-a spus tată. Așa ajunge să pornească într-o călătorie timp de 15 ani spre regatul peștrului Ioan împreună cu prietenii săi iar de aici cartea începe să devină o fantezie uimitoare. Mituri creștine apar de la o pagină la alta, creaturi misterioase precum unicornii, eunucii sau pigmeii și se îndrăgostește de o femeie satir ce începe să îi povestească despre ce înseamnă gnosticismul. În 1204 ajunge în Constantinopol, oraș ce doar trecuse prin cea de a IV-a cruciadă și acum era un dezastru. Aici îl întâlnește pe Niketas Choniates ce îi va spune tot adevărul de care avea nevoie pentru a-și trăi viața liniștită.