Umberto Eco, scriitor italian cunoscut pentru romane precum „Pendulul lui Focault” sau „Numele trandafirului” se naște în zona nordică a Italiei și cunoaște succesul internațional în perioada maturității.
Născut într-o familie de italieni autentici, Eco va fi educat ca un romano-catolic, urmând apoi cursurile Facultății din Torino. Licențiat în estetică, Umberto Eco primește un post de profesor la Universitatea din Bologna. Cu studii de stilistică și literatură, viitorul mare scriitor pleacă într-o călătorie prin Europa. Ajunge astfel să cunoască Parisul, Amsterdamul și Madridul, iar experiențele trăite îi vor servi drept sursă de inspirație pentru operele de mai târziu. Întreprinde câteva cercetări individuale și pune bazele unor tratate literare de o valoare inestimabilă. Colaborează cu diverse publicații italiene și este distins cu numeroase premii, printre care Legiunea de onoare, în 1993.
Romanul „Numărul zero" apare pentru întâia oară în anul 2015 și va fi unul dintre cele mai apreciate ale lui Umberto Eco. Romanul spune povestea unui bărbat ajuns la vârsta de 50 de ani, care este angajat de un investitor ciudat să pună bazele unei publicații inovative.
Curios, ziarul se va numi „Mâine”, iar temele de interes ale acestuia vor fi politica și realitatea vremurilor. Într-un decor fascinant al Italiei, într-o perioada în care sfera politică și cea religioasă nu sunt încă delimitate, Eco construiește o poveste extraordinară. Personajul central este cuprins de angoase și temeri, iar sarcina pe care a primit-o de la șeful său îi va măcina liniștea.
Interesant este că această nouă publicație este una total utopică, iar eroul este obligat să renunțe la realism, în favoarea idealismului de orice natură. O satiră ațintită asupra ziarelor de scandal și a credibilității acestora, un tablou al trecutului, surprins printr-o coloristică magistrală. Fără să știm dacă protagonistul își va atinge scopul, ori dacă publicația înșelătoare va avea succes, îl urmărim frenetic în incursiunea sa fantastică.
Pe străzile prăfuite ale unei Italii sugrumată de politici și interese, între demnitari corupți și acte abjecte, eroul se transformă într-un adevărat detectiv. Astfel, „Mâine” începe să prindă contur, dar mirajul creat cu bună știință nu va dura la nesfârșit.
Eco devine preocupat de clasa politică și de presa care este aservită guvernanților, fapt ce va stârni numeroase controverse. Povestea bărbatului este de fapt a noastră a tuturor, căci știrile false există pretutindeni, iar puterea politicienilor este mai puternică ca niciodată. Imaginea omului luptând cu morile de vânt, într-o societate în care banul guvernează peste tot și toate, Umberto Eco are puterea de a bagateliza realitatea, de a parodia viața însăși.
Romanul este construit impecabil, la fel ca și eroii acestora. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale acestuia, dintre care amintim: Polirom (2020), Polirom (2015).