Despre Urmuz
Demetru Dem. Demetrescu-Buzau, “botezat” de poetul Tudor Arghezi cu pseudonimul Urmuz, este un scriitor avangardist si un precusor al absurdului. El mai este cunoscut si ca Cirivis. S-a nascut la 17 martie 1883 si a murit prin sinucidere la 23 noiembrie 1923. Tatal sau, Dimitrie Ionescu-Buzau, era medicul spitalului din localitate, iar mama sa a fost Eliza, nascuta Pascani.
Din anul 1890 a inceput scoala primara la Antim, dupa care a urmat studiile secundare la liceul la Gh. Lazar. Dupa absolvirea liceului a facut un an la Facultatea de Medicina.
In 1904 a inceput stagiul militar la un regiment de infanterie iesind cu gradul de sublocotent. Ulterior a intrat la Facultatea de Drept. In 1907 tatal sau si cei doi frati a murit si el a devenit capul familiei. Tot in acest an s-a licentiat in Drept.
Dupa ce s-a licentiat a ajuns judecator in Rachitele din Arges, Casimcea din Tulcea, Ghergani, Targoviste. Aparent fara constiinta ca produce literatura, in aceasta perioada a inceput sa scrie numai pentru a-si distra fratii si surorile, parodiind cu niste false automatisme academismul prozei curente.
In anul 1913 a participat la campania militara din Bulgaria si a fost numit grefier la Inalta Curte de Casatie. Trei ani mai tarziu a facut razboiul din Moldova, imbolnavindu-se de o febra recurenta.
Intors din nou la Bucuresti, Urmuz si-a reluat serviciul la Curtea de Casatie. In paralel lua lectii de contrapunct, exersa la pian si mergea la concertele de la Ateneu.
In anul 1922 poetul Tudor Arghezi i-a dat pseudonimul Urmuz si i-a scos la tipar Palnia si Stamate in doua numere consecutive din ziarul Cuget Romanesc. Urmuz a fost astfel primul scriitor de avangarda popularizat de Arghezi, intr-o lista care, pana in 1940, a ajuns sa includa si o mare parte a tinerilor modernisti romani.
La la 23 noiembrie 1923 s-a impuscat, fara sa lase nicio explicatie pentru gestul sau sumbru. Putinele sale scrieri au cunoscut faima abia dupa moartea sa, neincetand sa se consolideze si avand o neasteptata influenta asupra literaturii romanesti de avangarda: in 1930 Sasa Pana a tiparit o editie a scrierilor sale, iar Geo Bogza a scos o revista denumita Urmuz.
Opera: Algazy & Grummer; Cotadi si Dragomir; Cronicari; Dupa furtuna; Emil Gayk; Fuchsiada; Ismail si Turnavitu; Palnia si Stamate; Plecarea in strainatate; Putina metafizica si astronomie.