Vladimir Afanasievici Obruciov s-a născut pe 28 septembrie 1863 în micul oraș Rhzev într-o familie de oameni de știință. El a absolvit Institutul de Mine din Petersburg și așa a ajuns să cerceteze exploatarea aurului, astfel ajungând la concluzia că există tone de zăcăminte în Siberia. De asemenea, a ajutat la proiectarea cailor ferate transsiberiene și asiatice și a explorat aceste tărâmuri până la ultimul metal neferos. Fiind pe Transbaikal, a devenit pasionat de loess și așa a ajuns să îl studieze aducând ulterior contribuții considerabile cercetărilor din acea vreme. După o mai bine de jumătate de secol de explorări a decis să scrie și o carte,Geologia Siberiei în 1935, urmată de Istoria explorării geologice a Siberiei în 1938. Problemele tectonice, câmpurile de aur sau pământul prezent acolo au fost detaliate atent în acestea și nu a durat mult până ce au devenit lecturi obligatorii în cadrul facultăților din domeniu. Timp de trei ani a fost director al Institutului Geologic iar timp de 17 al Institutului Permafrost ce aparținea de Academia URSS. În 1915 publică primul roman științifico fantastic intitulat Plutonia. Acesta spunea povestea unei lumi demult apuse unde planeta Pluto era Soarele iar locuitorii începeau să descopere trecutul ajungând chiar la Jurassic. În 1924 apare și Țara lui Sannikov, denumit după o insulă fantomă din Oceanul Arctic. Romanul va fi publicat în limba română la editura Tineretului în 1955 și 1960. Nu mulți critici au împărțit opinii pozitive cu privire la carte pentru că știința exactă și povestea personajelor a cam scârțâit la unele capitole.
Povestea explică rolul important al insulei în salvarea tribului Onkilon, unele cele mai vechi din regnul Yupik. Popoarele siberiene au încercat să îi îndepărteze și credeau că au reușit însă după mulți ani s-a descoperit că aceștia și-au reluat viața pe insula misterioasă. Partea științifică explică formarea insulei în urma unui crater creat de un vulcan cu mii de ani în urmă. A fost casa neandertalilor, mamuților și multor triburi asiatice de-a lungul vremii însă vulcanul a erupt la un moment dat. Probabil de aici și dispariția insulei de pe hartă, dar nu suntem specialiști pentru va asigura acuratețea acestei informații. Specialiștii încearcă de peste un secol să descopere urme de pământ în locul în care se presupune că ar fi existat însă până acum nici un rezultat nu a fost pozitiv.
În 1973 a apărut și pelicula cinematografică de origine rusă ce a purtat același nume și în podcastul The Magnus Archives.
De-a lungul carierei sale de geolog dar și de scriitor, Obrucev a fost onorat cu numeroase premii printre care Karpinsky, Lenin, Stalin sau Chicachov. Văzând succesul lui, cei doi fii au decis să îi urmeze cariera și astfel unul dintre ei a ajuns un geolog de succes și celălalt antropolog.