Emelian Pugaciov


V. Siskov - Emelian Pugaciov
Viaceslav I. Șișkov, cunoscut scriitor rus și sovietic, s-a născut la 21 septembrie/03 octombrie 1873, într-o familie de negustori ce locuia în micul oraș Bezhetsk (Rusia), provincia Tver. A studiat la un internat privat, apoi la școala cu șase clase din orașul Bezhetsk, în perioada 1992-1888.
Prima sa operă publicată a fost basmul simbolic Cedrul (1908), în ziarul "Viața siberiană" (Tomsk), în presa periodică din 1908-1911 fiind publicate o serie de eseuri de călătorie și povestiri ale lui V. Șișkov.
În anul 1915 s-a mutat în Petrograd, unde s-a împrietenit cu Maxim Gorki, cu ajutorul căruia a publicat prima sa colecție de povestiri - "Povestea siberiană". 
Bibliografia lui Șișkov este compusă din trei romane, patru nuvele, șapte piese de teatru, un număr mare de povești scurte și multe lucrări de non-ficțiune.
În ultimii 7 ani din viața sa, Șișkov a lucrat la opera "Emelian Pugaciov", ce a primit, în anul 1946, premiul Stalin de gradul I.
Epopeea Emelian Pugaciov este o narațiune puternică, multicoloră, a uneia dintre cele mai dramatice epoci din istoria Rusiei. Este compusă din trei volume, primul a fost terminat în anul 1938 și publicat în anul 1941, volumele doi și trei au fost publicate în 1946, respectiv, 1947.
Revolta în masă condusă de Emelian Pugaciov, dintre anii 1773-1775, cunoscută și sub numele de Pugachevshchina ("Faptele întunecate ale lui Pugaciov", în traducere liberă), a fost cea mai sângeroasă revoltă împotriva autorității centrale a statului și a iobagiei dintre 1618 și revoluțiile din 1905 și 1917. 
Mii de oameni din grupuri sociale și etnii disparate au contestat legitimitatea Ecaterinei a II-a, agravând tensiunea internațională din cauza ostilităților ruso-turce prelungite.
Deși pe coperta cărții apare numele unui personaj istoric bine cunoscut, Emelian Pugaciov, această carte nu este doar despre el. În roman ne sunt dezvăluite fapte mai puțin cunoscute despre viața viitorului rebel, înaintea tuturor evenimentelor familiare. După cum se dovedește, Emelian Pugaciov nu a fost doar un cazac, ci și un ofițer în armata imperială, luând parte activă la Războiul de șapte ani împotriva Prusiei.
În carte sunt descrise în detaliu evenimente petrecute în timpul domniei Ecaterinei a II-a, lovitura de stat din anul 1762, care a dus la răsturnarea lui Petru al II-lea, lupta grupurilor de curte, pentru influența asupra împărătesei, activitățile sale politice, atât din țară cât și din străinătate, sunt descrise în detaliu și, poate cel mai important lucru, toate acestea se întâmplă fără evaluări politice și excese socio-politice, ceea ce în general, nu este tipic pentru un scriitor sovietic care vorbește despre trecut.
Șișkov încearcă să se supună adevărului istoric, și acordă o mare atenție multor detalii ce vor fi de mare interes pentru cei ce iubesc istoria. Relația pe care aventurierul o are cu complicii săi, pe mulți dintre care îi cunoaștem doar pe nume, este prezentată într-un mod foarte interesant.
În ciuda faptului că lucrarea a rămas neterminată, nu apare un astfel de sentiment, editorii reușind să construiască povestea în așa fel încât să aibă un final.
Cartea "Emilian Pugaciov" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru într-o singură ediție, după cum urmează: Cartea Rusă (1955).


sus