Valerio Massimo Manfredi, celebrul istoric italian, se naște pe 8 martie 1943 în regiunea Emilia-Romagna. A urmat cursurile Universității din Bolonia apoi a devenit arheolog pentru Universitatea din Milano, fiind specialist în topografia lumii antice. În prezent încă predă și ține prelegeri pentru cei ce vor să îl urmeze în această carieră plină de mister. Pe lângă romanele istorice, a publicat și romane ce au fost distinse cu premii și s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare. Printre operele sale se numără: trilogia Alexandru cel Mare, Numele meu este nimeni sau Nisipurile lui Amon.
Lucrarea "Idele lui Martie" a fost publicată pentru prima dată în limba italiană în anul 2008. În România va fi publicată la doar doi ani distanță de editura Allfa, fiind urmată de ediția din 2011 a aceleiași edituri.
Gaius Julius Caesar are acum 50 de ani și stresul din bătăliile anterioare a început să își spună cuvântul. Are atacuri de panică și crize de epilepsie, și încrederea sa oarbă în proprii senatori o să aibă un efect negativ asupra sa mai curând decât ar crede. În anul 44 Î.Hr, la Roma, el era o figură importantă alături de Pontifex Maximus, însă reușise să ajungă pe culmi doar datorită priceperii fizice și psihice. În realitate Caesar era obosit, ca o fiară ce a luptat în arenă o zi întreagă, doar că la el e vorba de o viață și deja se vedea pe propriul chip că nu va mai rezista mult. Această călătorie ce îi afectează bătrânețea va fi studiată de Marcu Giunio Brutus și Cassius Longinus, ambii prietenii din umbră ai dictatorului. Pe partea cealaltă este Publici Sestio Baculo care se va da drept prietenul său dar se va implica într-o călătorie frenetică spre Roma pentru a-l trăda. Toată povestea are loc pe o perioadă de opt zile, în care îi cunoaștem munca, oamenii de nădejde și chiar și moartea. În timpul unei întruniri cu 60 de senatori, Caesar a fost înjunghiat brutal de cei mai apropiați oameni. Conform lui Plutarh, un profet prevăzuse acest eveniment și îl anunțase, dar eroul nostru nu a crezut sub nici o formă și și-a continuat viața normal. Când s-a întâmplat, Criză Republicii Romane a dispărut și a declanșat un război civil pentru cine va ocupa tronul. Moștenitorii săi și ai lui Pontifex s-au luptat pentru a vedea cine va duce un asemenea imperiu în spate, dar adevărul este că a câștigat cine se aștepta mai puțin.