Varlam Salamov - Povestiri din Kolima
Lucrarea lui Varlam Șalamov conține o colecție de povestiri incredibile, care descriu experiențele deținuților în lagărele de muncă sovietice, din regiunea Kolîma, o regiune îndepărtată și teribil de rece din Siberia. Varlam Șalamov avea să trăiască el însuși în aceste lagăre vreme de 17 ani, ilustrează condițiile, brutalitatea deținuților și felul în care trăiesc mulți oponenți politici. Deși în Rusia sau zonele adiacente, aceste acte de cruzime încă se petrec cu desăvârșire, este incredibil pentru noi, cititorii lumii libere, să citim astfel de atrocități.
După Arhipelagul Gulag, poate cea mai renumită carte de acest gen, Varlam Șalamov crede că nu are cu ce să ne mai surprindă, dar relatarea sa personală, dramatică și plină de emoție, ne va cuceri încă de la primele pagini. Drama deținuților, foametea, gerul siberian, regimul tiranic de la Moscova – toate acestea sunt teme exploatate cu ardoare de autorul nostru.
Trăind pe propria-i piele în gerul celulelor de dimensiuni restrânse, sperând ca într-o bună zi să poată fi liber, Varlam scrie. Nu știe dacă manuscrisele sale vor vedea vreodată lumina tiparului sau dacă lumea îl va pomeni ca fiind un eroul al sovieticilor, ori îl vor uita ca pe un șobolan îngropat într-o dugheană, dar știe că, pentru a face față chinului zilnic, trebuie să scrie.
Kolîma este un loc neiertător, unde gerul extrem și natura ostilă fac ca fiecare zi să fie o luptă pentru supraviețuire. Natura devine astfel un inamic nemilos, iar deținuții nu trebuie să lupte doar împotriva regimului, ci și împotriva condițiilor meteo nefavorabile. Aici, la mile depărtare de Rusia, moartea pândește la fiecare pas, iar oamenii trec prin transformări incredibile. Umanitatea se pierde și fiecare zi e o luptă.
Cumva, autorul ne prezintă felul în care ființa umană se dezumanizează, se pierde și se transformă în ghearele morții. Când ne așteptăm mai puțin, autorul face o pledoarie pentru public și ne expune ideile sale cele mai de preț. Privind toate acestea, lecturând despre experiența sa, realizăm cât de liniștiți și mulțumiți ar trebui să fim fiindcă trăim în state libere.
Democrația capătă acum alte valențe, iar publicul este atras nu numai într-o discuție despre om și puterea sa interioară sau fizică. Suntem atrași într-o pledoarie despre viață și politică, iar cele două se întrepătrund magistral și ne pun pe gânduri. Luăm parte la o alegorie adusă vieții, chiar și în aceste condiții extreme și empatizăm cu durerea autorului nostru.
Jurnalele sale sunt incredibile, pline de forță și șocante de-a dreptul. Nimic din călătoria sa nu este cosmetizat sau aranjat astfel încât să placă publicului. Autorul are curajul de a prezentat realitatea în forma sa reală, brută, sfidătoare.
Cartea poate fi interpretată drept este o critică dură la adresa regimului stalinist și a instrumentelor sale de teroare. Șalamov analizează, de asemenea, și lipsa de sens a suferinței impuse, dar cruzimea unui sistem care tratează oamenii ca pe niște jucării stricate, tocmai bune de manipulat.
Pe site-ul nostru, cartea este de găsit în mai multe ediții, dintre care vom aminti: Polirom (2015), Polirom (2018).


sus