Varujan Vosganian este cunoscut pentru activitatea sa politică din țara noastră, dar și pentru manuscrisele pe care avea să le redacteze. Armean la origine, lider al mai multor grupări internaționale, avea să fie criticat și susținut de mai multe partide politice. Scrierile sale vor fi publicate în peste 20 de limbi de circulație internațională, iar numele său va fi adăugat în lista celor mai influente personalități din țara sa.
Vosganian se naște la Craiova, dar își petrece copilăria la Focșani și în mai multe orașe din Bulgaria. Ulterior, se întoarce la București, unde urmează cursurile Academiei de Studii Economice și se interesează activ de viața politică din România. Decide să se implice și ia parte la mai multe congrese și adunări pe diverse teme de interes în societatea românească. Citește istorie, drept și se specializează în relații internaționale. Revoluția din 1989, marchează punctul culminant al carierei politice a lui Vosganian, iar numele său se află acum pe prima pagină a mai multor gazete.
Scrie teze și tratate diverse și este urmărit cu atenție de criticii din întreaga țară, dar și de pe teritoriu european. Petrece vreme îndelungată în străinătate, unde deprinde mai multe limbi străine și este interesat de culturi diverse. Scrie mult în toată această perioadă și poartă cu sine un jurnal pe care nu îl va da publicității decât câțiva ani mai târziu.
„Cartea șoaptelor” este un manuscris interesant, cuprinzător, și plin de trimiteri către alte scrieri de referință. Lucrarea capătă un caracter biografic și cuprinde o serie de amintiri, care deși par, nu sunt ale autorului. Lucrarea este o descriere nemaipomenită a secolului al XX-lea, un portret al societății românești, cu bune și rele. Pitoresc, descriptiv și plin de emoție, romanul este captivant și aduce publicul într-o stare de alertă, chiar și pe cei care nu apreciază stilul lui Vosganian. Traumele populației, trădări de rang înalt, corupție și o societate fragmentată de diverse crize – toate acestea sunt cuprinse în scrierea pe care autorul o semnează cu ardoare.
Suntem curioși să aflăm ce se petrece, luăm parte la o desfășurare de forțe fără precedent și empatizăm cu personajele principale. Scriitorul utilizează un alter ego și aduce în atenția noastră fapte și evenimente istorice pe care le cunoșteam doar prin prisma manualelor de istorie. Vosganian nu pretinde a fi recunoscut drept un mare scriitor, dar ideile sale vor fi apreciate chiar și de acei autori care au o experiență vastă.
Titlul lucrării este utilizat ca o metaforă, căci șoaptele sunt amintiri ale unui trecut îndepărtat, plin de remușcări și care parcă vrea să revină de fiecare dată. Cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, iar autorul însuși va fi surprins de reacția elitei literare, dar și de cea a publicului său.
Ulterior, mai mulți scriitori aflați la început de drum vor utiliza lucrarea drept sursă de inspirație, iar celebritatea lui Vosganian va spori. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2009), Polirom (2011).