Filozof de renume mondial, este cunoscut pentru o serie de scrieri extraordinare, pline de farmec și candoare, iar operele lui vor fi distribuite masiv în Europa și nu numai. În anul 1935, avea să întreprindă un pelerinaj la muntele Athos, iar acest eveniment îl va marca pretutindeni. Își petrece copilăria la Fălticeni, iar locul natal va fi întotdeauna special pentru autor. Va fi puternic influențat de Rene Guenon, eseistul francez și va petrece vreme îndelungată peste hotare. Toate evenimentele prin care trece de-a lungul vremii, vor avea un impact asupra vieții sale de mai apoi. Va reuși să construiască un univers literar fascinant, plin de personaje cunoscute și de emoții stranii, care vor alterna pe parcursul scrierilor.
Este interesat de istorie și literatură, iar poveștile sale sunt pline de umor negru și menite să ne schimbe perspectiva noastră asupra lumii. Pe alocuri, se inspiră din mitologia veacului său și caută să dezlege mituri și idei mult vehiculate. Va avea legături importante peste hotare și va participa la fel și fel de evenimente literare, care îl vor consacra în branșă. Va fi iubit și criticat deopotrivă, iar numele său va căpăta o faimă neanticipată.
Mitul sfâșiat este una dintre cele mai cunoscute scrieri pe care Lovinescu le semnează, aducând aici toată originalitatea de care este capabil. La o primă analiză, vom observa că scrierea este dedicată tuturor cunoscătorilor de mituri. Suntem într-o căutare continuă și, alături de autor, vom lua parte la demontarea și analizarea unor mituri pe care, deși le știam, nu le aflasem dintr-o perspectivă atât de intensă. Lovinescu este atent, melancolic, plin de nostalgie, iar opera ne poartă într-un trecut straniu, pe care nu l-am cunoscut, dar pe care ne dorim să-l aprofundăm. Suntem purtați în veacuri străine, iar lejeritatea cu care sunt descrise anumite ritualuri ne va cuceri. Dramele veacului și neputința popoarelor de a se autodepăși sunt temele centrale ale acestei scrieri. Diverse popoare vechi sunt analizate de autorul nostru, iar miturile și legendele vehiculate vor fi descrise cu atenție.
Lovinescu știe să ne poarte în timp, să ne descrie vremuri și stiluri de viață, iar povestea ne va cuceri iremediabil, chiar și pe aceia dintre noi care nu sunt pasionați de istorie și mitologie. Lovinescu este un vizionar complex, care știe cum să expună idei și să ne determine să le aprofundăm cu ardoare. La nivel internațional, lucrarea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială, distribuită pretutindeni și adnotată. Va fi utilizată pentru o serie de spectacole de teatru, care vor fi puse în scenă în mai multe teatre din țara noastră. O serie de benzi desenate, care va circula pe piață sub patronajul editurii Univers și va avea mai mulți coordonatori, se va inspira din cartea prezentă.
Spre deosebire de Alexandru Mitru, care este cunoscut pentru afinitatea sa spre legendele Olimpului, Lovinescu aduce opera aproape de modernitate. Pe site-ul nostru, va fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Lider (1997), Univers (2001), Editura pentru Literatură (1998).