Despre Verena Kast
Psihoterapeuta, psihanalista si profesoara recunoscuta cu o cariera impresionanta in domeniul psihologiei analitice. S-a nascut in 1943 in Appenzell, Elvetia, si a crescut intr-o ferma de langa Lacul Constance, intr-o perioada marcata de consecintele razboiului. Initial, Verena a urmat studiile pentru a deveni invatatoare, dar ulterior s-a orientat catre universitate, unde si-a dedicat viata studiului psihologiei.
Kast a fost profesoara de psihologie antropologica la Universitatea din Zurich si analist formator si supervizor la Institutul C.G. Jung din Zurich. De asemenea, a detinut functia de presedinte al Curatoriumului acestui institut. Pe langa acestea, a fost presedinta Societatii Elvetiene pentru Psihologie Analitica si a Asociatiei Internationale pentru Psihologie Analitica (IAAP), unde a initiat constitutia actuala a organizatiei.
In tarile de limba germana, Verena Kast este cunoscuta si pentru rolul sau ca fost co-director al Saptamanilor de Psihoterapie de la Lindau, cel mai mare eveniment de educatie continua in psihoterapie din spatiul germanofon. De asemenea, Verena Kast este o autoare talentata, cu numeroase publicatii in domeniul basmelor, simbolismului, relatiilor, proceselor de doliu, emotiilor si in legatura cu teoria complexului si imaginatia.
Printre lucrarile ei de succes se numara Phasen und Chancen des psychischen Prozesses/Time to Mourn: Growing Through the Grief Process (1982) si Die Liebe (1987, The Nature of Loving). Carte ei Altern – immer fur eine Uberraschung gut (2016) exploreaza ideea ca a imbatrani frumos implica acceptare, dezvoltare spirituala si o capacitate cultivata de a vizualiza. Ea este, fara indoiala, cel mai cunoscut autor de literatura jungiana in spatiul germanofon. Generatii de studenti au fost inspirati de cursurile si cartile sale.
De-a lungul carierei sale, Kast a promovat in mod activ intelegerea si aprecierea psihologiei jungiene. A sustinut nenumarate conferinte si prelegeri pe acest subiect, atat in Elvetia, cat si la nivel international. Scrierile si cercetarile sale au fost publicate pe scara larga in reviste academice si in presa populara, consolidandu-i statutul de figura pioniera in domeniu. Unul dintre programele de succes ale IAAP, Router, a fost co-fondat de Verena Kast. Inca de la inceput, ea a sustinut grupurile Router in diverse tari, oferind prelegeri, seminarii si supervizare.
Prin activitatile sale a incurajat cresterea mai multor grupuri in curs de dezvoltare si diseminarea lucrarilor lui Jung in noi regiuni ale lumii. Cei care au avut privilegiul de a o intalni au beneficiat de intelepciunea, umorul si generozitatea ei. Ea considera ca a imbatrani cu gratie necesita acceptare, dezvoltare spirituala si o capacitate antrenata de a vizualiza. Verena Kast este considerata una dintre figurile emblematice in domeniul psihologiei analitice, iar contributiile sale au avut un impact profund asupra modului in care este perceputa si aplicata psihologia jungiana in intreaga lume.
Lucrari: Trauern: Phasen und Chancen des psychischen Prozesses/Time to Mourn: Growing Through the Grief Process (1982, Doliul si separarea), Mann und Frau im Marchen (1983); Marchen als Therapie (1986); Die Liebe (1987, The Nature of Loving); Joy, Inspiration, and Hope (1991), Vom Sinn der Angst: Wie Angste sich festsetzen und wie sie sich verwandeln lassen (1996), Neid und Eifersucht - Die Herausforderung durch unangenehme Gefuhle / Depasirea de sine: invidia si gelozia (1996), Father-Daughter, Mother-Son: Freeing Ourselves from the Complexes That Bind Us / Fiicele mamei, fiii mamei (1997), Vom Sinn des Argers: Anreiz zu Selbstbehauptung und Selbstentfaltung (1998), Der Schatten in uns: Die subversive Lebenskraft / Umbra din noi: forta vitala subversiva (2000), Altern - immer fur eine Uberraschung gut (2016), Immer wieder mit sich selber eins werden: Identitat und Selbstwert entwickeln in einer komplexen Welt (2018), Vertrauen braucht Mut: Was Zusammenhalt gibt (2022).