Epopeea “Eneida”, “Aeneas”, în limba latină, de Vergiliu, a apărut în secolul I î. Hr., fiind o epopee epică în versuri, de proporții, care are la bază douăsprezece cărți, grupate în două părți, cărți de stau la baza fondării cetății Romei.
Vergiliu se ajută în elaborarea acestei vaste creații, de existența creațiilor “Iliada” și “Odiseea” ale celebrului poet grec Homer. Opera prezintă peregrinările lui Aeneas (Eneida), cel care pleacă din Troia și care ajunge în timp să descopere Latium, locul care va deveni în timp Roma.
În România, opera apare într-o traducere de George Coșbuc, în anul 1896, la editura Librăriei Sfetea, fiind prima traducere în versuri a operei, mai târziu, aceasta fiind tradusă de alți traducători celebri ca Dumitru Murărașu sau Eugen Lovinescu.
Printre alte edituri care au publicat opera, putem aminti de editura Viața Românească, 1921, în format cartonat, editura București, 1941, în format broșat, editura pentru Literatură, din colecția Biblioteca pentru toți, 1963, în format broșat, editura Tineretului, din colecția Lyceum, 1964, în format broșat, editura Dacia, 1979, în format cartonat, editura Univers, 1980, în format cartonat sau editura Mondero, 2006, în format broșat.
Publius Vergilius Maro, cunoscut ca Vergiliu, s-a născut la data de 15 octombrie 70 î. Hr., în localitatea Andes, astăzi Virgilio, după numele acestuia, fiind un important poet al epocii, binecunoscut pentru scrierea epopeei, Eneida, în care vorbește despre eroul principal, care ajunge să descopere locul vitoarei cetăți a Romei.
Crește într-o familie de agricultori și primește o aleasă educație, studiind Astronomia, Retorica sau Medicina, la Roma. Pe lângă toate aceste studii, frecventează cenaclul lui Asinius Pollio, studiind și limba greacă în Neapolis, avându-l ca mentor pe Parthenius.
Prima sa operă importantă apare între anii 42 î.Hr. și 39 î.Hr. și poartă numele de “Eclogae vel bucolica” (“Bucolicele”), fiind bazată pe lucrurile dramatice care se petrec în nordul Italiei, după ce sunt împroprietăriți câștigătorii bătăliei de la Filippi.
Printre cele mai de seamă opere ale poetului antic, putem aminti de “Georgica”, 37 î.Hr.-30 î.Hr. sau Eclogues 42 î.Hr. și 39 î.Hr.
Epopeea “Eneida” de Vergiliu reprezintă o adevărată capodoperă pe care se clădește o literatură, Vergiliu, fiind un adevărat geniu latin în acea perioadă, reușind să aducă în prim plan, în stilul homeric, o istorie veche prin care se vorbește despre primii eroi care au luptat pentru a pune bazele noii cetăți a Romei.
Eneida poate fi categoristă ca fiind un adevărat canon în literatură, datorită faptului că Vergiliu a oferit o adevărată epopee ce împletește, pe lângă valoarea mitologică de necontestat și alte valențe care o fac să fie un adevărat “tratat” de constituire politică și tradițională a unei noi așezări și anume a Romei. Toate aceste valențe sunt concretizate datorită presiunilor făcute de regele Augustus, care dorește crearea unei unități teritoriale și implementarea unei idei ereditare în acest spațiu peninsular.
Pe lângă toate aceste valențe legate de aspectele politico-teritoriale din acea vreme, Eneida prezintă povestea lui Aeneas, cel care fuge din Troia și călătorește timp de șapte ani pe mare, purtându-l pe acesta pe coastele Africii, unde ajunge să stea un timp în Cartagena, acolo unde Didona, regina acestei regiuni se îndrăgostește de el, după un banchet organizat cu mare fast.
Totul se spulberă pentru Didona, după ce Aeneas este influențat de Jupiter să o părăsească pe aceasta, făcându-l să se focuseze pe menirea principală, aceea de a descoperi noua cetate a Romei, iar Didona, în pragul deziluziei se va sinucide cu sabia acestuia.
Ultimele șase cărți din această amplă epopee, prezintă momentul în care Aeneas ajunge în zona râului Tibru, unde se căsătorește cu Lavinia, fiica regelui din Latium, pe nume Latinus.
Logodnicul Laviniei, aflând aceste lucruri pornește un război îndreptat împotriva lui Aeneas, însă acesta cu ajutorul lui Jupiter și a lui Venus, va ieși victorios și va găsi locul care va deveni mai târziu Roma.
Opera a fost ecranizată de foarte multe ori, stând la baza multor ecranizări importante, însă una dintre cele mai de seamă fiind cea din anul 1971, o serie de televiziune regizată de Franco Rossi, avându-i în rolurile principale pe actorii Giulio Brogi, în rolul lui Aeneas sau pe Arsen Costa, în rolul lui Ascanius, fiul lui Aeneas.