Filtre:
Edituri
 Miracol(2) Eikon(1) Cartea Romaneasca(1) Princeps Edit(1) Ager(1) Helicon(1) Carminis(1) Polirom(1) Alcalay(1) Universala(1) Forum(1) Literatura Artistica(1) Porto Franco(1) Socec(1) Dacia(1) Pentru Literatura(1) Editura pentru Literatura(1) Scrisul Romanesc(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19202019
Limba
 Romana(19)
Coperti
 Brosate(17) Cartonate(2)
Colectii
 Biblioteca pentru toti - editia veche(2)

Filtrează
Carti Veronica Micle
Ordonează
Pagina: 1
Carti Veronica Micle
Despre  Veronica Micle

Veronica Micle, cu numele real Ana Campeanu, s-a nascut la Nasaud pe 22 aprilie 1850. Il are ca tata pe cizmarul Ilie Campeanu, mort inaintea nasterii fetei sale, in luptele duse sub conducerea lui Avram Iancu.

Persecutata de autoritatile habsburgice, mama Veronicai isi ia copilul si pleaca peste munti in Moldova, la Targu Neamt, unde locuia intr-o casuta lucrand ca moasa. In iunie 1863, Veronica Micle absolva Scoala Centrala cu diploma de eminenta. Din comisia examinatoare fac parte, intre altii, Stefan Micle, viitorul rector al Universitatii din Iasi. Impresionat de frumusetea si inteligenta fetei, in anul urmator o cere in casatorie pe Veronica. Uniunea va avea loc la 7 august 1864 si vor avea impreuna doua fete: Virginia si Valeria.

Intre 1864 si 1865, Veronica participa, in calitate de martor, la procesul intentat de cativa membri ai factiunii politice liberale lui Titu Maiorescu. Desi a fost achitat, aceasta postura a Veronicai nu va fi uitata; ii va sabota mai tarziu planurile de casatorie cu Mihai Eminescu, pe care-l cunoaste in anul 1872 la Viena.

Debuteaza cu doua scrieri in proza, Rendez-vous si Plimbarea de mai in Iasi, pe care le publica in revista "Noul curier roman" sub pseudonimul Corina. In 1878 publica in Convorbiri literare poezia Ai plecat.

In anul 1879 sotul sau moare si o lasa intr-o situatie materiala destul de grea. Ramasa vaduva, Veronica reia legaturile cu Eminescu, care intre timp se racisera.

In 1886, dupa demersuri indelungate si fara succes, pentru a primi pensia de urmas, tanara vaduva calatoreste la Bucuresti, unde ramane langa Eminescu, o luna si jumatate. Aceasta perioada, in care corespondenta lor vadeste pasiunea nestinsa, este ocazia lui Maiorescu de a se razbuna pentru cele suferite in timpul procesului sau. Acesta isi atinge scopul iar relatia dintre Micle si Eminescu se destrama, in ciuda tentativelor ulterioare ale Veronicai de a o reinvia. Desi Maiorescu a avut rolul sau in separarea celor doi, Micle a fost acuzata la randul ei, ca nu i-a pasat de internarea lui Eminescu, dupa o criza maniaco-depresiva, si ca a dus o viata promiscua.

Veronica doneaza casa din Targu Neamt, mostenita de la mama ei, Manastirii Varatec. Iar dupa moartea poetului, in 1889, se retrage la Manastirea Varatec, unde alcatuieste un album intitulat Dragoste si Poezie, in care a transcris versuri proprii sau unele dintre poeziile lui Eminescu, ce i-au fost dedicate.

La 3 august se sinucide cu arsenic la aceeasi manastire unde si-a petrecut ultimele zile din viata si este inmormantata in incinta acesteia.

sus