Victor Kernbach s-a născut pe 14 octombrie 1923 la Chișinău în familia avocatului Eugen Kernbach și Tamarei, sora filosofului Vasile Conta. A urmat școala și liceul în oraș iar în în timpul Primului Război Mondial, mai exact în 1940 se refugiază împreună cu familia la București. Se înscrie la facultatea de litere și filosofie din cadrul Universității București dar fiind apt de luptă este trimis pe front și întrerupe studiile timp de doi ani. Întors acasă este însetat de învățare și așa obține licența în domeniu și începe să lucreze ca jurnalist. În 1951 publică prima sa carte, Aspecte din literatura rusă, o carte foarte bine primită ce se studiază și astăzi. Începe apoi să scrie versuri și povestiri science fiction însă cea mai mare realizare a sa este Dicționarul de mitologie generală publicat în 1983. Pe lângă cele două activități deja menționate, de-a lungul vieții a tradus zeci de romane din limba rusā și bulgară, printre care se numără autori precum Baratașvili sau Konstantin Gamsahurdia.
Cartea "Biserica în involuție" apare pentru prima dată la editura Politică în 1984, ediție ce o puteți găsi pe site-ul nostru chiar și cu autograf.
O temă puțin abordată în literatura română este sincretismul religios și ajungerea creștinismului pe teritoriul țării. Kernbach ne explică în acest volum destul de stufos și greu de înțeles tot ceea ce înseamnă religia și mitologia noastră. Totul a început cu Biblia, dacă oamenii nu erau nu puteau inventa legende și mituri de această natură, să nu mai spunem că unele dintre ele sunt păgâne. Noi românii mereu am fost inventivi și așa am ajuns să îl vedem pe Dumnezeu ca pe un bătrânel sur, pe Sfântul Petru împăratul porților Raiului și pe Iisus răstignit pe o cruce undeva în România. Multe dintre sărbătorile și obiceiurile pe care le avem acum sunt vechi de mii de ani, și aici vorbim despre tăierea porcului și a mielului, dezgroparea morților sau aruncatul după cruce în Dunăre de Bobotează. Multe detalii și "secrete" ni le explică autorul, așa că vă las să descoperiți singuri de unde ne tragem obiceiurile religioase și păgâne.