Cunoscut scriitor de science-fiction, autor al unor manuscrise excepționale, apreciate și controversate deopotrivă, Victor Kernbach este recunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale diferite. Este român, născut la Chișinău, într-o familie de avocați. Își petrece copilăria în capitala Moldovei și urmează cursurile liceului Hașdeu. În vara lui 1940, alături de familie, se refugiază la București, iar de aici înainte devine interesat de istorie și literatură. Urmează tot felul de cursuri și, o bună bucată de vreme, este convins că va deveni avocat sau jurist. Descoperă scrierile fantastice, citește câțiva scriitori renumiți in acest domeniu și își dă seama că este atras de acest sector. Își încearcă talentul scriitoricesc cu câteva articole și comentarii literare pe care le trimite către gazetele locale ale vremii. Este apreciat, dar celebritatea care avea să urmeze nu o va anticipa. În toamna lui 1942, se înscrie la Facultatea de Litere și Filozofie și este convins că acesta va fi drumul său.
În paralel, își urmează cariera jurnalistică și pornește în căutarea unor variate surse de inspirație. Mai apoi, este ademenit cumva de o mișcare literară nouă și hotărăște că este momentul oportun să renunțe la orice altă activitate, numai pentru a-și urma vocația, scrisul.
„Luntrea sublimă” este una dintre cele mai căutate lucrări ale sale, plină de metafore greu de înțeles și menită să ne determine să vedem adevăratul talent al scriitorului. Cartea este una din domeniul științifico-fantastic și reușește să depășească barierele imaginației. Cumva, Kernbach se aseamănă aici cu alți scriitori din același segment, iar Asimov pare să îi fie sursa de inspirație.
Universul creat de scriitor este unul plin de elemente supranaturale, iar lumea în care se desfășoară acțiunea este cu mult îndepărtată de era noastră. Personajele sunt angrenate într-o desfășurare de forțe cum greu ne putem imagina, iar întreaga poveste se pliază perfect pe cerințele publicului.
Lucrarea este împărțită în mai multe părți, iar firul epic este complex și greu de urmărit. Atlantida este formată dintr-un total de 10 tari, dar este condusă de una singură, cea mai puternică dintre acestea. Marele Preot este personajul cheie al romanului și acela care deține puterea supremă. De aici înainte, se succed evenimente greu de depășit, apar noi și noi personaje, forțele răului par a ataca puternic tabăra binelui, iar cititorii sunt cuprinși de nerăbdare.
Cartea este plină de simboluri, este intens mediatizată și va servi drept sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum. Numele lui Kernbach se va situa lângă cele mai importante din domeniul SF, iar celebritatea absolută va veni pe neașteptate. Cartea este o călătorie fascinantă, care nu trebuie ratată, iar astăzi poate fi găsită pe site-ul nostru in mai multe ediții: Tineretului (1978), Noua Stea (1993).