Victor Suvorov - Ultima republica
Vladimir Bogdanovici Rezun s-a născut pe 20 aprilie 1947 în regiunea Barabas din Ucraina. Acesta provenea dintr-o familie cu istorie militară și pentru că i-a fost inspirată dragostea față de țară, nu putea alege altă meserie. A devenit un spion diplomatic, domeniu în care a activat până ce a devenit maior. Pentru că statul voia să îl facă țap ispășitor dintr-o eroare, acesta a fugit în Anglia împreună cu familia în 1978. Aici a adoptat meseria de analist la guvern iar din 1981 va inventa numele de Victor Suvorov pentru cariera sa literară.
Dintre cele mai cunoscute opere trebuie să menționăm "Principiile spionajului", "Numele ei era Tatiana" sau "Umbra victoriei".
Lucrarea "Ultima republică" a fost publicat pentru prima dată în limba rusă la editura Art în 1997. În limba română apare la editura Polirom sub forma edițiilor din 1997 și 2011.
Pentru că nu este singura carte ce se referă la al Doilea Război Mondial, aceasta începe prin susținerea ideii cum că Stalin s-ar fi pregătit de un război extrem de agresiv. Acest plan era conceput pentru a se preta pe doctrina marxist-leninistă și pentru a răspândi  ideologia de comunism pe tot globul. De asemenea, dorea o armată atât de mare încât atunci când va porni în cucerirea Europei Centrale și de Vest, să nu aibă nici un impediment. De abia atunci europenii vor căpăta încredere în regimul său dar țările occidentale nu vor face asta voluntar. Va trebui impus cu forța și cum altfel să facă asta decât printr-un război?
Dacă regimul comunist nu ar fi impus în întreaga lume, nu s-ar putea coexista în pace din cauză că cetățenii țărilor vor vedea diferențele și ideologiile impuse și vor vrea să fi democrație. Doar că operațiunea Barbarossa a distrus aceste planuri mărețe și i-au adus lui Stalin doar dezamăgire odată cu pierderea luptei. A fost atât de supărat încât nu a mai purtat nici o medalie, nu a mai făcut nici o paradă după terminarea războiului și nici măcar nu a mai continuat lucrările pentru Palatul Sovietic. Acesta urma să fie grandios cu o statuie a dictatorului de 500 de metri și plasat pe situl unei vechi catedrale aruncate în aer la începutul anilor '30.
Pentru a ne da seama cât de pregătit era Stalin, autorul face o comparație între armata sa și cea germană. Armata lui Hitler a atacat pe data de 22 iunie 1941 cu 3350 de tancuri iar Uniunea Sovietică cu 24000. Producția lor începuse în 1931 iar războiul la mijlocul lui 1941 în zona sa, în acești aproape 10 ani având timp să inventeze modelul de tanc cunoscut că T35.
Opiniile lui Suvorov au fost adesea susținute și de alți critici istorici dar refuzate cu vehemență de istoricii americani. Totuși opera are ca scop să îi ofere istoricului Gorodetsky un răspuns la întrebările sale.


sus