Despre Vintila Corbul
Vintila Corbul, (26 mai 1916 - 30 ianuarie 2008), numele complet Vintila Dumitru Corbul Economu Popescu, a fost un scriitor roman contemporan si autor de scenarii de film care a provenit dintr-o familie foarte bogata.
Inca din adolescenta a inceput sa scrie; la 16 ani a scris Babel Palace, iar la 18 ani, Sclavii pamantului. Desi, la indemnul parintilor, visa la functia de ambasador, Vintila Corbul se inscrie la Facultatea de Drept. Totodata, pentru a-si urma propria pasiune, merge la Facultatea de Litere si Filozofie - sectia Istorie. Chiar dupa absolvirea facultatii, la doar 23 de ani, Vintila Corbul se angajeaza ca judecator. Se casatoreste cu Ana Stoenescu, fata unui simplu muncitor.
In al II-lea Razboi Mondial a fost locotenent de artilerie antiaeriana, iar apoi, pilotul comandantului fortelor aeriene romane. Dupa ce razboiul a luat sfarsit, se confisca toate proprietatile familiei. Vintila Corbul si familia sa sunt evacuati si obligati sa locuiasca in saracie. Nici diplomele sale nu mai sunt valabile; este exclus din magistratura din cauza originii sale burgheze si a arestarii tatalui sau de catre comunisti. Ocupa un post de bibliotecar la o biblioteca de cartier, dar dupa numai 6 luni, este dat afara din aceleasi motive. Desi licentiat in istorie si magistrat, ajunge muncitor necalificat, si, ulterior, inginer la ICAB (Intreprinderea Canal si Apa Bucuresti), unde ramane aproape 15 ani. La scurt timp, sotia sa il paraseste si ii provoaca o mare deceptie. Se casatoreste cativa ani mai tarziu cu Ioana San-Giorgiu, fiica scriitorului legionar Ion San-Giorgiu. Atat Ioana San-Giorgiu, cat si familia sa, au o soarta similara; li s-a confiscat averea, iar tatal sau, dupa ce a fost judecat in lotul nr. 11 de criminali de razboi a fost condamnat la moarte de catre regimul comunist. Alaturi de mama sa, Ioana a trait la limita subzistentei si a fost data afara de la Conservatorul de Arte Dramatice. Astfel, ajunge sa se angajeze ca muncitoare necalificata intr-o fabrica de cutite.
Pentru a-si suplimenta veniturile, Vintila Corbul si sotia sa incep sa traduca opere literare din franceza si engleza. Dupa ani de mizerie, obligat sa-si paraseasca locul de munca din cauza unei afectiuni grave la ochi, autorul incepe din nou sa scrie si publica prima carte de succes. In timp ce scria Caderea Constantinopolului, cartea care l-a consacrat, a primit o lovitura foarte puternica ce il va marca definitiv: afla ca sotia sa este depistata cu cancer in stadiu avansat. Pentru a-si uita suferinta, incepe sa scrie frenetic.
Opera: Moarte si portocale la Palermo, cu Eugen Burada; Cenusa si orhidee la New York, cu Eugen Burada; Cavalcada in iad - 2 volume, inchinate tatalui autorului, Generalul Constantin P. Corbul si participarii Romaniei la cel de-al Doilea Razboi Mondial; Caderea Constantinopolelui - 2 volume; Dinastia Sunderland - Beauclair - Idolii de aur - 3 volume; Asediul Romei 1527 - 2 volume; Salvati-ma!; Sunt miliardar; Sclavii pamantului; Babel Palace.