Vintilă Corbul este unul dintre cei mai căutați și apreciați autori și critici din țara noastră. El devine un etalon pentru istoria și literatura noastră, iar lucrările sale sunt menite să inspire și să schimbe perspective. În copilărie, visa să devină ambasador, iar viața îi va fi marcată de fel și fel de evenimente care mai de care mai interesante și mai importante. Suntem atrași în romanele sale și analizăm alături de acesta clasa politică și dramele societății noastre.
După cel de-al doilea Război Mondial, toate proprietățile familiei Corbu vor fi confiscate și sărăcia va face parte din viața acestuia. Toate lucrările sunt supuse cenzurii iar numele autorului este contestat și blamat pretutindeni. Acesta va fi momentul în care va părăsi România pentru SUA, unde se va refugia o vreme. Ulterior, se va tabili în Franța, unde va locui până la finalul vieții. Deși este criticat pentru poziția sa vizavi de comunism, va scrie cu patos despre acest subiect și va fi intens mediatizat în Franța și nu numai.
Lucrarea sa va fi bine primită pe piață și îndelung analizată și discutată. Cumva, scrierea face referire la viața trăită sub comunism și la dogmele acestei doctrine. Călătorind prin mai multe state, Corbul este în măsură să facă o analiză pertinentă a vremurilor trăite în România, iar romanul său pe asta se bazează. Într-o pledoarie extraordinară adusă libertății, el reușește să stârnească controverse serioase și să dea naștere unor discuții aprinse în mediul academic.
Treptat, ne vom adapta la scrierea sa și îi vom urmări cu interes personajele parcă desprinse dintr-un film vechi. Cartea are un puternic caracter politic, iar societatea descrisă de autor, deși pare distopică, chiar a existat. Într-o lume în care banii contează mai mult decât orice altceva, autorul are curajul de a aduce în prim plan povești extraordinare, care ne vor fascina și ne vor purta departe, într-o istorisire plină de nou și vechi. Avariția celor aflați la putere, luptele pentru ascensiunea pe scara socială, pentru funcții și instabilitatea politică a veacului sunt numai câteva elemente pe care le evidențiază scriitorul. Va fi apreciat pentru originalitate și curaj, dar va fi criticat de asemenea pentru puterea de a acuza regimul comunist și pentru forța cu care îndrăznește să i-se opună.
De aici, din Franța, Corbul pare de neatins, dar lucrurile stau total diferit. El se asociază cu fel și fel de persoane influente și se spune că datorită acestor legături va reuși să-și publice cartea. Verva creată în jurul său va dura mulți ani, iar recunoașterea sa nu va întârzia să apară.
Revenind la cartea cu pricina, ea este editată în două volume și depășește 500 de pagini, iar pledoaria scriitorului pentru libertate și democrație va influența masele și va deveni celebră în toată lumea, fiind tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională.
Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în numeroase ediții, după cum urmează: Venus (2001), Editura pentru Literatură (1998), Univers (1998).